שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > שקד, נוה ונציגי האוניברסיטאות והמכללות הסכימו: ההתמחות תוארך לשנה וחצי

חדשות

שקד, נוה ונציגי האוניברסיטאות והמכללות הסכימו: ההתמחות תוארך לשנה וחצי, צילום: צילום: Getty images Israel
שקד, נוה ונציגי האוניברסיטאות והמכללות הסכימו: ההתמחות תוארך לשנה וחצי
03/02/2016, עו"ד אורי ישראל פז

על פי ההסכם לטיוב והשבחת מקצוע עריכת הדין, שעליו חתומים שרת המשפטים, יו"ר הלשכה, נציגי הדיקנים למשפטים ונציגי הסטודנטים, הארכת ההתמחות לא תחול על מי שלמד לתואר נוסף או השתתף במסגרת לימודיו בפרקטיקום בן 80 שעות. בנוסף הוסכם על שינוי מהותי בבחינת ההסמכה ועל הידוק הפיקוח על ההתמחות

שרת המשפטים, איילת שקד, הביאה אתמול (ג', 2.2) לחתימת הסכם בנושא טיוב והשבחת מקצוע עריכת הדין, הקובע את הארכת תקופת ההתמחות לשנה וחצי ולא לשנתיים. על ההסכם חתומים גם יו"ר ועדת חוקה ח"כ ניסן סלומינסקי, יו"ר לשכת עורכי הדין עו"ד אפי נווה, יו"ר פורום דיקני משפטים פרופ' גד ברזילי, נציגי הדיקנים של האוניברסיטאות והמכללות בראשות פרופ' דודי שוורץ ונציגי הסטודנטים בראשות יו"ר התאחדות הסטודנטים גלעד ארדיטי.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

מתוך מטרה לשפר את הכשרתם המקצועית של הסטודנטים והמתמחים המוסמכים כעורכי הדין, מתוך מטרה למנוע תופעות של רשלנות מקצועית עתידית ומתוך רצון להיטיב עם תדמיתו של מקצוע עריכת הדין הוחלט לחתום על ההסכם שעיקריו הם הארכת ההתמחות לתקופה של שנה וחצי. עם זאת, תקופת ההתמחות לפרק זמן של שנה תתאפשר לסטודנט אשר יעמוד בשתי הדרישות הבאות:

א.         הסטודנט/ית למד/ה תואר ראשון נוסף או שני נוסף בכל תחום שהוא.

ב.         הסטודנט/ית השתתפ/ה במהלך תקופת הלימודים בפרקטיקום בן 80 שעות, שנערך מטעם ועל חשבון המוסד הלימודי ובתיאום עם לשכת עורכי הדין.

בנוסף, ומתוך רצון להיטיב ולהגביר את הפיקוח על עבודת המתמחים, שרת המשפטים תמנה נציב פיקוח על ההתמחות, שיעמוד בראש יחידת הביקורת והאכיפה להתמחות הקיימת בלשכת עורכי הדין. תפקיד הנציב יהיה לוודא כי תקופת ההתמחות נעשית כראוי, כי זכויות המתמחה נשמרות, לרבות בנושא שכר העבודה, תוספת שעות נוספת, שעות העבודה ויתר הזכויות הרלוונטיות. הנציב יטפל בתלונות שהגיעו אליו ויוכל להמליץ ללשכת עורכי הדין לפתוח בהליך משמעתי כלפי מאמן שסרח וחרג מהכללים והזכויות של מתמחה. לשכת עורכי הדין תוכל להטיל סנקציות נגד מאמן, לרבות שלילת רישיון לאמת לתקופה ארוכה.

נוסף לאלו חתמו כל הצדדים על הצהרת כוונות משותפת לעידוד שריון מקומות התמחות לבני אוכלוסיות מוחלשות.

וועדה משותפת של כלל הצדדים החתומים על הסכם זה תוקם על מנת לפקח על יישומו.

בנוסף, החליטה השרה על ביצוע שינוי מהותי בבחינת ההסמכה, כך שהמבחן יעסוק בדין המהותי ולא רק בדין הפרוצדורלי וישקף בצורה מיטבית את הידע הנדרש לשם הכשרה כעורך דין.

ההסכם יחול על סטודנטים אשר יחלו את לימודיהם החל מאוקטובר 2016, ובהתאמה להתקדמות תהליך החקיקה.

לדברי שרת המשפטים איילת שקד, "המטרה העומדת לנגד עיני השבחת מקצוע עריכת הדין. אסור ששיטת הלימוד של המקצוע תהיה באופן בו עורכי דין נזרקים למים הקרים ושם נאלצים ללמוד לשחות. הכנה שיטתית, מקצועית ועניינית דרושה מראש על מנת לצמצם את הפגיעה בהם ובציבור לקוחותיהם. עורכי הדין עוסקים יום-יום, שעה-שעה, בעניינים הנוגעים לחייהם ולעתידם של אזרחי ישראל. עליהם לקבל התמקצעות רחבה ככל הניתן ועלינו לספק בידם כלים נרחבים ככל האפשר על מנת שיוכלו לבצע תפקידם נאמנה. ההסכם יוצא הדופן הזה נחתם בהסכמה רחבה עם כלל הגופים שמטרתם אחת: לדאוג לעורכי דין מקצועיים יותר, אשר ידעו לתת לאזרחים את השירות הטוב ביותר. שינוי מבנה הבחינה בשילוב עם הארכת ההתמחות, שילובה עם פיקוח הדוק על ההתמחות ומתן כלים בידי יחידת הפיקוח בלשכת עורכי הדין היא בשורה של ממש שתיטיב עם המקצוע עם העוסקים בו ועם תדמיתו".

יו"ר ועדת חוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי, בירך על הרפורמה של ההתמחות. "השקעתי רבות כדי להגיע להסדר שיהיה מקובל על כל עולם המשפט במטרה להשביח את המקצוע והעוסקים בו. הגיע הזמן שלמתמחים יהיו תפקידים ותנאים הולמים אשר יכבדו את המקצוע".

לדברי יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, "לשכת עורכי הדין מברכת על התוצאה שהושגה ואשר יש בה בראש ובראשונה כדי להוביל מהלך משמעותי להשבחתו של מקצוע עריכת הדין, וזאת הן במישור ההתמחות, אשר תוארך בפרק זמן אפקטיבי מחד, ומאידך, יבוצע לגביה פיקוח הדוק על מנת לוודא כי המתמחים אכן מבצעים התמחות אמיתית ומקצועית כמתחייב. גם ההסכמה בדבר הטמעת פרקטיקום בין 80 שעות, בתיאום ופיקוח של לשכת עורכי הדין על כל סטודנט הלומד תואר נוסף, הינה בעלת חשיבות רבה ותוביל לכך שאותם סטודנטים ייחשפו כבר במהלך הלימודים לעבודה מעשית ויהיו בשלים לבצע התמחות מקצועית ואפקטיבית מלכתחילה, בשונה מהמצב כיום".

עו"ד נוה ביקש להודות לשרה שקד ולח"כ סלומינסקי, "אשר גילו קשב רב ורצון אמיתי לטפל בנושא על מנת להוביל מהלך היסטורי של השבחת מקצוע עריכת הדין בכל הקשור למהלך הלימודים וההתמחות במקצוע עריכת הדין. תודה מסורה גם לפורום הדיקאנים של האוניברסיטאות והמכללות למשפטים והתאחדות הסטודנטים אשר הבינו את הנחיצות והחשיבות בהשבחת מקצוע עריכת הדין לאור התמורות שחלו בו בשנים האחרונות.אני סמוך ובטוח כי ההסכמה הכוללת שהושגה תשפר ותשביח את איכותם המקצועית של עורכי הדין החדשים וכפועל יוצא, כבודו ומעמדו של מקצוע עריכת הדין, יקבלו חיזוק של ממש".

פרופ' עמיחי כהן, נציג דיקני משפט במוסדות ההשכלה הגבוהה, אמר כי "הפקולטות למשפטים מחנכות את משפטניה של מדינת ישראל. הן עושות זאת בהצלחה מזה עשרות שנים, ומקצוע המשפטים הוא מקור לגאווה למדינת ישראל. ככל שוק התעסוקה, גם שוק עריכת הדין עובר שינויים דרמטיים הנובעים מתהליכי העומק העוברים על השוק הגלובאלי ועל החברה בישראל. הפקולטות למשפטים מהוות נדבך מרכזי בקידום ופיתוח המשפט, ובהכשרת דור העתיד של המשפטנים להתמודדות עם שינויים אלו. ההסכם בין לשכת עורכי הדין, הסטודנטים ודיקאני הפקולטות למשפטים שהושג בחסותה ובעידודה של שרת המשפטים יביא לכך שעורכי הדין בעתיד יוכלו להתמודד אף בהצלחה גדולה יותר עם אתגרי העולם המודרני. הגברת הפיקוח על ההתמחות, הרחבת ההכשרה המעשית, ועידוד הלימוד של מקצועות נוספים, הם הישגים משמעותיים למקצוע עריכת הדין ולחברה בישראל בכלל. כך נזכה לעורכי דין המתאימים יותר להתמודדות עם האתגרים העומדים בפני המקצוע. אנו מקווים להמשיך לעבוד בשיתוף פעולה עם שרת המשפטים, לשכת עורכי הדין והסטודנטים לקידום מטרות אלו ביוזמות משותפות נוספות".

פרופ' דודי שוורץ, נשיא ועד המכללות הלא מתוקצבות ורקטור הקריה האקדמית אונו, הצהיר כי "מדובר בהישג היסטורי בהכשרתם האקדמית והמקצועית  של עורכי הדין. ראוי לו לעורך הדין שישלב בהשכלתו ידע אקדמי רנסאנסי חובק עולמות דעת מגוונים ביחד עם הכשרה  מקצועית יסודית. המציאות שתיווצר בעקבות ההסכם מתמרצת ומאזנת  את השילוב המיוחל של הספרא והסייפא. יבואו על הברכה שרת המשפטים וראש לשכת עורכי הדין שהניעו את המהלך בהצלחה רבה והאקדמיה והסטודנטים שתרמו והבטיחו כינון הסכם מאוזן שישביח את הכשרתם ותנאי העסקתם של המתמחים ועורכי הדין לעתיד בכל מקצוע בו יבחרו לעסוק".

גלעד ארדיטי, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות בישראל, אמר כי "בתקופה האחרונה היו הצעות שונות לחיזוק המקצוע, ואנחנו חושבים שההצעה הנוכחית היא נקודת איזון טובה לכולם. בעינינו פחות משנה אורך ההתמחות, מה שחשוב הוא מה שקורה במסגרת ההתמחות ועל זה התעקשנו. בתקופה האחרונה היו הצעות שונות לחיזוק המקצוע, ואנחנו חושבים שההצעה הנוכחית היא נקודת איזון טובה לכולם. מבחינתנו המתווה החדש מכניס פיקוח רציני ואמיתי על נושא ההתמחות, יוודא שהמתמחים יעסקו אך ורק בעריכת דין, ולכן הוא קריטי לחיזוק  מקצוע עורכי הדין בישראל. אנו מבקשים להודות לשרת המשפטים, חה"כ איילת שקד, וליו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט חה"כ ניסן סלומינסקי על ההקשבה והמוכנות לנקודת איזון ראויה".

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

שרת המשפטים הודיעה על הארכת תקופת ההתמחות בעריכת דין לשנתיים

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:60
קומיט וכל טופס במתנה