שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > מנדלבליט: היועמ"ש לא נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק

חדשות

מנדלבליט: היועמ"ש לא נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק, צילום: יהודה וינשטיין, איילת שקד ואביחי מנדלבליט. צילום: דוברות שרת המשפטים
מנדלבליט: היועמ"ש לא נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק
02/02/2016, עו"ד אורי ישראל פז

עו"ד אביחי מנדלבליט נכנס היום לתפקידו בטקס חילופי היועמ"ש שנערך בלשכת עוה"ד בירושלים. שרת המשפטים סיפרה על עבודתו של היועמ"ש היוצא, עו"ד יהודה וינשטיין: "מי שחושב שהוא רך, לא ראה את היד הקשה ונטולת הפשרות שבה חבט בארגוני הפשע המאורגן. מי שחושב שמדובר ב'יועץ מטעם' – לא ראה אותו נלחם על דעתו"

"כדי לקיים את שלטון החוק, יש לפעול ללא הרף על מנת לשמור על עצמאותו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי לממשלה איננו נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק והמשפט. יש להישמר מכל ניסיון להחליש את מעמדו. בתוך כך, חשוב לזכור כי שלטון החוק אין משמעו שלטונו של היועץ המשפטי. בשיטתנו הדמוקרטית, השלטון מופקד בידי נבחרי העם". כך אמר אתמול (ב', 1.2) ד"ר אביחי מנדלבליט, בנאום הכניסה לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה, בטקס חילופי היועמ"ש שנערך בלשכת עורכי הדין בירושלים. מנדלבליט החליף את היועמ"ש היוצא, עו"ד יהודה וינשטיין, שכיהן בתפקיד במשך שש השנים האחרונות.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

"כפי שחלקכם בוודאי יודעים", שיתף מנדלבליט את הנוכחים בטקס החגיגי, "מאז ימי היועץ המשפטי לממשלה הקודם תנאי חדש לבחירה לתפקיד הוא חיבה לענף ספורט כזה או אחר. במקרה של היועץ המשפטי לממשלה היוצא, עו"ד יהודה וינשטיין, זה היה אגרוף, את זה כולם יודעים. במקרה שלי זה כדורגל. מגיל צעיר אני משחק כדורגל, אוהד כדורגל ונושם כדורגל. כדורגל הוא קודם כל משחק קבוצתי. המפתח להצלחה הוא שיתוף פעולה בין כלל מערכי הקבוצה ועבודת צוות. את תפיסת העולם הזו יישמתי לאורך 30 שנות השירות הציבורי שלי, הן בשירות ארוך ומהנה השנים בפרקליטות הצבאית והן במהלך תפקידי כמזכיר הממשלה. בכוונתי ליישמה גם במסגרת התפקיד הנוכחי".

בטקס השתתפו ונאמו נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שרת המשפטים איילת שקד, היועץ המשפטי הממשלה היוצא עו"ד יהודה וינשטיין, מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא, מפכ"ל המשטרה רב ניצב רוני אלשיך, נציבת שירות בתי הסוהר עו"ד עפרה קלינגר, פרקליט המדינה עו"ד שי ניצן, מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, ראש לשכת עורכי הדין עו"ד אפי נוה, יועצים משפטיים לממשלה לשעבר השופט מני מזוז והנשיאים בדימוס מאיר שמגר ופרופ' אהרן ברק, פרקליטים צבאיים ראשיים לשעבר, אנשי מערכת אכיפת החוק ובני משפחה.

מחויבות עמוקה לאינטרס הציבורי

"היום אני עוטה על כתפיי בחרדת קודש את גלימת היועץ המשפטי לממשלה", הצהיר בפתח נאומו ד"ר מנדלבליט. "זוהי זכות גדולה, שבצידה אחריות רבה עוד יותר. זכות לשרת את אזרחי מדינת ישראל, ואחריות לפיקדון יקר מפז – שלטון החוק במדינת ישראל. בראייתי, המילים 'שלטון החוק' אינן מילים בעלמא. הן נוגעות לכל אזרח ואזרח במדינה והן אבן יסוד בחוסנה ועוצמתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. שלטון החוק הוא הידיעה של כל מי שנפגע מדבר עבירה, על כך שהעבריין ייתפס וייתן את הדין על מעשיו. שלטון החוק הוא הידיעה של כל מי שנפגע מהתנהלות בלתי חוקית של מוסדות השלטון או של גורם אחר, על כך שהמערכת המשפט תעמוד לימינו על מנת לתקן את העוול שנגרם לו. שלטון החוק הוא הערובה לכך שכולם יהיו שווים בפני החוק, מקטן ועד גדול, תוך מלחמה בלתי מתפשרת בפשיעה המאורגנת ובשחיתות. שלטון החוק הוא אחד מעמודי התווך המרכזיים של קיומנו כחברה דמוקרטית. בליבו ניצבת השמירה על מעמדם של בתי המשפט והשופטים.

"על מנת לקיים את שלטון החוק, יש לפעול ללא הרף על מנת לשמור על עצמאותו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי לממשלה איננו נתון למרותו של איש, זולת האינטרס הציבורי בקיום החוק והמשפט. יש להישמר מכל ניסיון להחליש את מעמדו. בתוך כך, חשוב לזכור כי שלטון החוק אין משמעו שלטונו של היועץ המשפטי. בשיטתנו הדמוקרטית, השלטון מופקד בידי נבחרי העם.

"כפי שהורה אותנו מורי ורבי, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר ונשיא בית המשפט העליון בדימוס, מאיר שמגר, בדוח הנוגע לכהונת היועץ המשפטי לממשלה, היועץ המשפטי נדרש לסייע לממשלה ולרשויות המדינה למלא את תפקידן ולממש את מדיניותן, ככל שהדבר הוא אפשרי בגבולות החוק. במסגרת הזאת, עלינו גם לשאוף לספק מענה מהיר ויעיל לסוגיות המשפטיות שעומדות לפתחנו, והכול כמובן מבלי להתפשר על יסודיות ומקצועיות העמדה המשפטית.

"בסופו של יום, יש לזכור שמי שנושא, ללא לאות, באחריות הכבדה לשלטון החוק במדינה, הם הפרקליטים המשרתים בפרקליטות המדינה ובמחוזות השונים, מצפון ועד דרום, והיועצים המשפטיים במחלקות הייעוץ במשרד המשפטים ובמשרדי הממשלה. אלה גם אלה נמצאים בקו החזית של השמירה על שלטון החוק, ומכאן גם האחריות כבדת המשקל שמוטלת עליהם דבר יום ביומו. על מנת שהמערכת הגדולה והמורכבת הזו תוכל להגשים את קידום האינטרס הציבורי וההגנה על שלטון החוק, עלינו לעבוד כצוות, מתוך תחושת שליחות, ערבות הדדית ואחריות משותפת".

ד"ר מנדלבליט תיבל את נאומה בפרשת השבוע שנקרא בשבת הקרובה, פרשת משפטים בספר שמות: "הפרשה הזו מגוללת מערכת מפורטת של חוקים וכללים, בעיקר בתחום שבין אדם לחברו, ומסתיימת במעמד הר סיני", הוא אמר. "ועל כך אמר רבי שמחה בונים מפסישחא, 'התורה באה כאן ללמדנו שיש לשים את המשפטים – המצוות שבין אדם לחברו, לפני המצוות שבין אדם למקום, כי דרך ארץ קדמה לתורה'. במידה רבה זאת תמצית תפישת עולמי, אותה קיבלתי, בראש ובראשונה, מאבי זכרונו לברכה, ברוך (מיקי) מנדלבליט, שפעל לאורך כל חייו לנתינה לזולת ולעזרה ללא תנאי וללא תמורה, וכך גם חינך אותנו ילדיו, ביחד עם אימי עדה, תיבדל לחיים ארוכים".

עו"ד מנדלבליט הבהיר לנוכחים כי "בתחום המקצועי משמעות הדברים היא שעלינו לזכור כל העת, כי המשפט כשלעצמו אינו מטרה, אלא הוא אמצעי להשגת תכליות חברתיות. הוא נועד להגן על זכויות האדם – של כל אדם. עלינו לפעול כל העת מתוך הבנה כי אנו משרתים את הציבור, וכי עלינו לפעול מתוך מחויבות עמוקה לאינטרס הציבורי, ומתוך שאיפה מתמדת להגשימו".

"פיצול התפקיד יחליש את שלטון החוק"

היועמ"ש הפורש עו"ד וינשטיין אמר בנאומו כי "אם לא נוכל לעזור למיעוט בחברה, בסופו של יום לא נוכל לעזור גם לעצמינו. אני כשלעצמי לא נרתעתי מעולם מן האחריות שנטלתי על עצמי. קיבלתי אותה בהבנה ומתוך רצון. סברתי תמיד שעל תובע לבדוק היטב אם מתקיים הסיכוי הסביר להרשעה, ורק אם מתקיים כזה, חובתו להגיש כתב אישום, כמובן, בהתקיים העניין לציבור בהגשתו. בהיעדר סיכוי סביר להרשעה, אין התובע רשאי להגיש כתב אישום. אחריות זו מונחת כולה על כתפיו של התובע ואסור לו לגלגל אותה לחצרו של בית המשפט. על עמדתי הזאת המיועדת כל כולה לתמוך בשלטון החוק ספגתי ביקורת לא מעטה, בעיקר מאלה שאינם מומחים, למרות שלעמדתי הזו שותפים כל שוחרי המשפט והטוב. אני סמוך ובטוח שעמדה זו תנחה אתכם גם בעתיד. אל תירתעו מעשיית הטוב והנכון".

וינשטיין הוסיף בנאומו כי "מוסד היועץ המשפטי לממשלה חזק מסך כל מרכיביו. הוא חשוב לעין ערוך מאלה שמאיישים אותו. התנגדתי לפיצולו ואני מקווה שגם אתה תתנגד לכך. פיצול התפקיד יחליש את שלטון החוק. אין לי ספק בכך".

"אני מסיים היום שש שנות כהונה כיועץ המשפטי לממשלה וכדברי השיר, חיילים ותיקים אינם מתים. הם פשוט נמוגים. וכך אני מסיים עכשיו את כהונתי ונמוג ובפראפרזה על דברי גנרל מקארתור, חייל בשלטון החוק שניסה למלא את חובתו על פי צו מצפונו ועל פי האופן שבו ראה והבין חובה זאת. וזאת אני יכול לומר לכם. מעולם לא הסיט אותי אדם מדרכי. והיו שניסו לעשות זאת בעיקר מומחים מטעם עצמם. אך לא היה מי שיכול היה להסיטני מדרכי על פי האופן שבו ראיתי והבנתי אותה. ואני אומר זאת לכם כאן בפה מלא, קבל עם ועדה. ואין אדם בנמצא שיוכל לסתור את דבריי אלה. עשיתי זאת בדרכי שלי".

הנשיא ריבלין התייחס אף הוא בנאומו לסוגיית פיצול סמכויותיו של היועץ המשפטי, שהיא נושא לדיון ציבורי כרגע, וציין כי "זהו דיון ציבורי לגיטימי ואף חשוב, ואני מניח שליועצים המשפטיים, הנכנס והיוצא, יש עמדות מנומקות שטעמם עימם ויש להקשיב להם בקשב רב. חייבים לזכור שלא כל שינוי במערכת המשפטית הוא התקפה על 'שלטון החוק׳, וכאשר השנוי נעשה באופן חוקי ומתוך דיון מוסדר בכנסת, הרי הוא הופך להיות ה׳חוק׳ אליו כולנו כפופים".

נשיא המדינה הוסיף כי "גם כאשר יש תפיסות שונות ואף ביקורת, עד היום, המערכת עמדה ללא פחד, ללא מורא, וברב המקרים ללא משוא פנים בפני התערבות בשיקוליה. כמובן שגם היועץ המשפטי, פעולותיו ומהלכיו אינם חסינים מפני ביקורת משפטית וציבורית. כל עוד מדובר בביקורת עניינית, הדבר ראוי, מקובל ומבורך, אך עלינו להיזהר מפני ביקורת, הכפשה, שאינן ממין העניין".

פעל על פי צו מצפונו

שרת המשפטים איילת שקד סיפרה בפתח דבריה סיפור אישי: "בשנה האחרונה צברתי הרבה מאוד 'שעות ויינשטיין': מטבע הדברים, סדר יומו של שר משפטים שזור בפגישות עם היועץ המשפטי לממשלה – אך מכל הפגישות והכנסים ודיוני הקבינט וישיבות הממשלה – פגישה אישית אחת ספציפית עם ויינשטיין חקוקה בזיכרוני במיוחד. זו שנערכה במועדון הגראז' ברמת החייל – הזירה שבה מתאגרף היועץ המשפטי לממשלה. מי שאינו בקיא בקורותיו של ויינשטיין היה אולי מופתע לראות אותו בלבושו הספורטיבי וכפפות האגרוף, מכה נמרצות את יריביו לזירה: אבל בעיניי, התחביב רב השנים הזה שלו מגלם את הפער בין דימויו החיצוני של ויינשטיין לאדם המרתק שזכיתי להכיר".

השרה התייחסה לעבודתו של וינשטיין ובין היתר התייחסה בהלצה לדבריו על תפיסת עולמה בנאומו מכנס הרצליה: "מי שחושב שהוא רך, לא ראה את היד הקשה ונטולת הפשרות שבה חבט בארגוני הפשע המאורגן, מי שחושב שמדובר ב'יועץ מטעם' – לא ראה אותו נלחם על דעתו בעקשנות ג'ינג'ית בישיבות, ולא שמע אותו רומז ששרות מסוימות שהוא עובד עמן סובלות מ'תפיסה פשטנית'... או שאצל שרים אחרים 'הוא לא עובד".

"קשה להפריז במספרי התיקים וההכרעות שהיועץ המשפטי נדרש אליהן", אמרה השרה שקד, "הכרעות שנוגעות בכל תחומי החיים שלנו: מהביטחון דרך המשפט ועד החברה והכלכלה, מהמאבק בחרמות ועד זכויות אדם וזכויות בעלי החיים, מערכה שאותה הוביל בנאמנות עוד מהימים שבהם הציל את אוסקר האמסטף מהכלובים של צער בעלי חיים בירושלים".

השרה שקד הזכירה בנאומה את הטענה שיש שני מגזרים עיקריים שמתקשים לקבל "לא": ילדים ופוליטיקאים. לדבריה, "אחד מספקי ה'לוֹאים' המרכזי של פוליטיקאי הוא היועץ המשפטי לממשלה וזה לא סוד שהדבר מהווה קרקע פורייה לוויכוחים ומחלוקות. יהודה ויינשטיין היה יועץ שלא עבד בשביל אף אחד ולא חשש לומר 'לא', אבל השתמש ב'לא' במשורה. הוא ידע לאסוף עמדות, לשמוע דעות ובסוף – פעל על פי צו מצפונו".

שרת המשפטים המשיכה והודתה ליועץ היוצא על שנות עבודה בצוותא ארוכות: "אני מאחלת לך שתיהנה מהחופש המחודש שהרווחת אותו ביושר. שתתפנה אל ההנאות הקטנות של בקרים נינוחים והגינה השקטה, אל סרטי הטבע והמסעות לאפריקה האהובה עליך. מעל הכול – זה הזמן שלך להקדיש את הזמן הראוי לאביבה אשתך, הילדים וכל בני המשפחה, שראויים להכרת התודה על הסבלנות והתמיכה הרבה בך לכל אורך הדרך. המעמד הזה מעניק לי הזדמנות להודות לך באופן אישי על העבודה המשותפת, על השיח הפורה והדיאלוג שאפשר לנו לבצר את עוצמתה של מערכת המשפט בישראל", בירכה השרה.

 לאחר מכן, פנתה השרה ליועץ המשפטי הנכנס, ד"ר אביחי מנדלבליט, ואיחלה לו הצלחה בתפקידו החדש, והוסיפה שהיא "שמחה שוועדת האיתור, למרות הגורמים הרבים שניסו להסיתה מדרכה, השכילה להמליץ על יועץ ראוי ביותר, ערכי, מקצועי ועתיר הישגים. יועץ שצבר ניסיון מגוון, כסנגור, כפרקליט הצבאי הראשי וכמזכיר הממשלה, ומביא לתפקיד תבונת כפיים של איש מקצוע וחוכמת חיים של איש מעשה. הגעת להישג המרשים הזה לאחר שצעדת שנים ארוכות בדרך הישר, דרך של נועם הליכות וטוהר המידות, יושרה מקצועית וצניעות יוצאת דופן".

השרה שקד הזהירה את מנדלבליט כי "אותם גורמים רבי עוצמה שניסו לחבל במינויך ינסו להשפיע עליך ועל החלטותיך. שמור על עצמאותך והישאר נאמן לאמת. אין לי ספק שאם תוסיף ללכת בדרך הזו תשכיל להוביל את מוסד היועץ בהצלחה, לנווט את אתגרי המערכת ולמלא את התפקיד הרגיש והמורכב הזה".

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

הרכב של חמישה שופטי בג"ץ דחה פה אחד את העתירות נגד מינוי מנדלבליט ליועמ"ש

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:110
קומיט וכל טופס במתנה