שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > הכנסת אישרה את הארכת תקופת המבחן של המאגר הביומטרי בתשעה חודשים

חדשות

הכנסת אישרה את הארכת תקופת המבחן של המאגר הביומטרי בתשעה חודשים, צילום: צילום: Getty images Israel
הכנסת אישרה את הארכת תקופת המבחן של המאגר הביומטרי בתשעה חודשים
30/06/2015, ליאור שדמי שפיצר

בתקופת המבחן חלות הוראות החוק על אזרחים שנתנו הסכמתם למתן אמצעי זיהוי ביומטריים במטרה לבחון את יישומו. ח"כ שלי יחימוביץ: "הפיקציה הזו של מאגר מידע מאובטח כבר מזמן לא קיימת. תווי פנים וטביעת אצבע אי אפשר לבטל, וכשהם במאגר הם לנצח. אין מדינה שמחזיקה מאגר מפלצתי כזה על תושביה"

מליאת הכנסת אישרה את הארכת צו הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגרי מידע, בתשעה חודשים. 69 חברי כנסת תמכו באישור הצו ו-43 התנגדו.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

מטרתו העיקרית של חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים היא לקבוע הסדרים להנפקת מסמכי זיהוי ודרכונים, שיכללו אמצעי זיהוי ביומטריים – תעודות זהות "חכמות" הנושאות שבב אלקטרוני ובו תמונת תווי פנים ושתי טביעות האצבעות המורות של אדם, וזאת על מנת למנוע זיופים ושימוש בזהויות אחרות.

החוק מסדיר את הקמת המאגר ובו אמצעי הזיהוי הביומטריים וכן את השימוש המותר במאגר, בעיקר על ידי משטרת ישראל. מטרה נוספת של החוק היא קביעת הסדר להגנה על פרטיותם של האזרחים שנלקחו מהם אמצעי הזיהוי הביומטריים ואבטחת המידע שבמאגר.

ישנה מחלוקת עקרונית האם באיזון שבין הסיכון בפגיעה בזכות לפרטיות לבין הצורך במניעת זיופי זהויות אגירת טביעות האצבע ותמונות המאגר אכן מהווה אמצעי מידתי ונדרש. בשל כך נקבעה תחולה הדרגתית של החוק והפעלת תקופת מבחן (פיילוט), ובטרם כניסתו של החוק לתוקף יבוצע ניסוי לגבי הצורך בקיומו של מאגר ביומטרי. במהלך תקופת המבחן חלות הוראות החוק באופן וולונטרי על תושבים שיתנו הסכמתם לכך, במטרה לבחון את אופן היישום, את נחיצות קיומו של המאגר, בחינת חלופות לקיומו של המאגר, והאם ניתן לשמור במאגר הרכב אחר ומופחת של אמצעים ביומטריים.

לדברי ח"כ מיקי רוזנטל, "שר הפנים הוא בחור אינטליגנטי והוא לא צריך תשעה חודשים כדי ללמוד את המאגר הביומטרי, גם חודש מספיק. הסכנות ברורות והכל עניין של מידה. האיומים שאיימו עלינו בעבר תארו תופעה נרחבת של אנשים שרוצים לזייף תעודת זהות אבל מבקר המדינה אמר שמדובר בעשרות מקרים בלבד. הסיכונים פה הם הרבה יותר גדולים מהסיכונים שבגינם קם המאגר הזה".

ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה בדיון כי "הפיקציה הזו של מאגר מידע מאובטח כבר מזמן לא קיימת בעולמנו. סיסמא אפשר להחליף, תעודת זהות אפשר לעשות חדשה אבל תווי פנים וטביעת אצבע אי אפשר לבטל, וכשהם במאגר הם לנצח ואי אפשר לשלוט על זה. אין מדינה שמחזיקה מאגר מפלצתי כזה על תושביה".

שר הפנים סילבן שלום הוסיף כי "יש צורך לקבל החלטה עד מחר בחצות אחרת כל הדרכונים ותעודות הזהות הולכות לאיבוד. אם הייתי מקבל החלטה לחייב את כל תושבי ישראל במאגר הייתם אומרים שאני לא רציני ואם הייתי מחליט לבטל את המאגר אחרים היו אומרים שאני לא רציני. האפשרות היחידה היא שאני צריך עוד פרק זמן מסוים. האם בשבועיים וחצי שאני לא מכיר את הנושא אפשר לקבל החלטה? נכון להיום 730 אלף תושבים ביקשו תעודות ביומטריות. אם לא יאושר הצו הרי שמחר בבוקר רשות האוכלוסין לא יכולה להנפיק תעודות כאלה. אי אפשר לעשות תיעוד ביומטרי ללא מאגר".

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

בג'"ץ דחה את העתירה נגד המאגר הביומטרי – עד לסיום הפיילוט

 

ביה"ד לעבודה: מעסיק רשאי לדרוש מעובדיו לרשום נוכחות בחתימה ביומטרית

 

 

 

 

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:149
קומיט וכל טופס במתנה