שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > אושר בוועדת החוקה: תביעות בענייני משפחה יחייבו פניה מקדמית ליחידות הסיוע

חדשות

אושר בוועדת החוקה: תביעות בענייני משפחה יחייבו פניה מקדמית ליחידות הסיוע, צילום: צילום: Getty images Israel
אושר בוועדת החוקה: תביעות בענייני משפחה יחייבו פניה מקדמית ליחידות הסיוע
08/12/2014, ליאור שדמי שפיצר

הצעות החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, שאושרו אתמול בוועדה לקריאה שנייה ושלישית, קובעות שהות של 45 יום מרגע הגשת בקשה לפתיחת תיק בסכסוך משפחתי, שבמהלכה ייעשה ניסיון ליישב את הסכסוך בהסכמה. בשלב ראשון תתחייב פניה מקדמית בתביעות מזונות ובתביעות משמורת הכוללות הסדרי ראיה

שוקלים להתגרש? תמתינו 45 יום. ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה אתמול (א', 7.12) לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק הקובעת שהות של 45 יום מרגע הגשת בקשה לפתיחת תיק בנושא גירושין, מחלוקת בנושא ממון בין בני זוג, מזונות או מדור. הימים הללו מיועדים לניסיון יישוב הסכסוך בהליך מיוחד.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

הצעות החוק להסדר ההתדיינות בסכסוכי משפחה נועדו לעודד בני משפחה ליישב סכסוכים משפחתיים בהסכמה ובדרכי שלום ולצמצם את ההתדיינות המשפטית ביניהם באמצעות הפניית תובענות אלו להליך של יישוב סכסוך. הצעות החוק הוגשו במקביל על ידי הממשלה וכן באופן פרטי על ידי חברי הכנסת עליזה לביא, שולי מועלם-רפאלי, מרב מיכאלי ויריב לוין. ההצעות דומות, אך קיימים מספר הבדלים ביניהם. בדיון שנערך בשבוע שעבר החליטה הוועדה למזג את הצעות החוק, להצעת חוק אחת.

הצעות החוק מבקשות לקבוע כי אדם המעוניין להגיש תובענה בעניין של סכסוך משפחתי יידרש תחילה להגיש לערכאה השיפוטית בקשה ליישוב הסכסוך. הבקשה תופנה ליחידת הסיוע שעל יד בית המשפט או בית הדין. לאחר פגישה או מספר פגישות ביחידת הסיוע, תיערך התדיינות בנושא. אלא אם כן הצדדים הגיעו להסכמה או יחליטו להמשיך בהליך של יישוב הסכסוך. במהלך 45 ימים מיום הגשת הבקשה (או בתקופה ארוכה יותר עליה יסכימו הצדדים), לא יוכלו הצדדים להגיש תובענה לכל ערכאה שיפוטית, ושום ערכאה לא תדון בעניין הסכסוך המשפחתי.

עוד מוצע, כי לצורך עניין זה, יחשב סכסוך משפחתי כתובענה בענייני נישואין וגירושין, יחסי ממון בין בני זוג, מזונות או מדור, החזקת ילד וקביעת אבהות או אימהות. הבקשה ליישוב הסכסוך תכלול פרטים בסיסיים בלבד, בכדי לא להסלים את הסכסוך.

הצעות החוק אינן משנות את המצב המשפטי הקיים בעניין מרוץ הסמכויות. ההסדר המוצע לא גורע מסמכויותיהם של בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים. הצעות החוק מבוססות על עיקרי המלצות צוות ההיגוי לעניין הגישור בבתי המשפט לענייני משפחה ובבתי הדין הדתיים בראשותו של השופט בדימוס יצחק שנהב.

התביעות המרכזיות אשר יחייבו בשלב הראשון של יישום החוק פנייה מקדמית ליחידות הסיוע, הן תביעות מזונות ותביעות משמורת הכוללות הסדרי ראיה. לפי נתוני הנהלת בתי המשפט, בשנת 2013 נפתחו בבתי המשפט לענייני משפחה כ-17 אלף תיקים, ובבתי הדין הרבניים נפתחו כ- 6,000 תיקים בנושאים האלה.

מרכז המחקר והמידע של הכנסת אומד את עלות יישום הצעות החוק בכ-5.2 מיליון שקל לשנה. כאמור, הוועדה אישרה היום את הצעת החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, מתוך תקווה שההצבעה על אישורה הסופי של ההצעה, תיערך כבר מחר.

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:141
קומיט וכל טופס במתנה