שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > מה עושים כשהמעסיק לא מפריש כספים לקרן הפנסיה

חדשות

מה עושים כשהמעסיק לא מפריש כספים לקרן הפנסיה, צילום: עו"ד ניר ברקון
מה עושים כשהמעסיק לא מפריש כספים לקרן הפנסיה
30/10/2012, עו"ד ניר ברקון

כמעט כל עובד שכיר נתקל בבעיות הנוגעות לחוסרים ו/או אי הפרשות של המעסיק לקרן פנסיה.

 

ראשית חשוב לדעת, בתי הדין לעבודה הרחיבו את הפרשנות ביחס לקופות גמל וקרנות פנסיה כך שלמעשה המונח קרן פנסיה לצורך נושא זה רחב וכולל אפשרויות השקעת הכספים שונות באמצעות מקום העבודה לרבות קרן פנסיה, פוליסת ביטוח, קופת גמל וקרן השתלמות, אך בכל זאת יש לבחון כל אחד מסוגי  ההשקעות בנפרד מכוון שחלים עליה דינים והסכמים שונים.

 

צו הרחבה בנושא פנסיה חובה, מחייב את המעסיק לפתוח לעובד קרן פנסיה כעבור מספר חודשים מיום העסקתו או להפריש לקרן שנפתחה לעובד במקום עבודתו הקודם (המועד תלוי במספר גורמים).

בפועל מעסיקים רבים אינם מקיימים את הוראות הצו ואנו נתקלים במספר מקרים נפוצים:

 

1.   המעסיק אינו פותח קרן פנסיה ואינו מפריש כספים.

2.   המעסיק מציין בתלוש השכר סכום המועבר לכאורה ל"קרן פנסיה" או "פוליסת ביטוח" ללא ציון שם החברה המנהלת. בפועל המעסיק מחזיק את הכספים ואינו מפריש אף לא שקל אחד.

3.   המעסיק מציין בתלוש השכר את שם הקרן או פוליסת הביטוח ואת סך ההפרשה אך בפועל אינו מעביר את הכספים ומחזיקם אצלו או מפריש סכום נמוך מההוראות שנקבעו בצו.

 

בתי הדין לעבודה קבעו כי התשלומים הם חלק בלתי נפרד משכרו של העובד. כמו כן חוק הגנת השכר חל על רכיבי ההפרשות הן של העובד והן של המעביד.

 

חוק הגנת השכר קובע הוראות ברורות שמטרתן להגן על העובד מפני מקרים כאלו, וכן להרתיע את המעסיק מלפעול בניגוד לדין.

 

ככל שהמעביד אינו מפריש כספים, ולא עושה כן לאחר 21 יום מיום שהיה צריך להפריש את הכספים,

הוא מסתכן בתביעה בגין הלנת שכר. מטרת פיצויי הלנת שכר הינה להרתיע מעסיקים מאי הפרשת הכספים במועד.

 

לא זו אף זו, חוק הגנת השכר קובע כי כשהמעסיק מנכה חלק משכר העבודה אך לא מעבירו לקרן פנסיה/ פוליס ביטוח / קופת גמל / קרן השתלמות הדבר מהווה לכאורה עבירה פלילית.

 

בכל הנוגע לרכיב הכספים של העביד שאינו מופרש ישנן מספר טענות הגנה למעסיק, ולא בכל מקרה המעסיק יחויב בפיצויי הלנת שכר מאחר והפסדו של העובד הוא בעיקר הריביות אותן זכאי לקבל כתוצאה מהשקעת הכספים.

 

דבר נוסף שחשוב לדעת, הדין מחייב את חברת הביטוח ו/או החברה המנהלת את קרן הפנסיה / פוליסת ביטוח / קופת גמל / קרן השתלמות, לגבות את החוב במידה והמעסיק אינו מפריש כספים או במידה ויש חוסרים. על החברה המנהלת לפנות למעסיק, לשלוח מכתבי התראה ולעשות כל שנדרש על מנת לגבות את החוב, לרבות נקיטת הליכים משפטיים כנגד המעסיק בסמוך למועד היווצרות החוב. במידה והחברה המנהלת לא עושה כן היא חשופה לתביעת העובד בגין העדר הכספים.

 

כיצד העובד צריך לנהוג במקרה בו המעסיק לא מפריש כספים לקרנות השונות?

 

ראשית, על העובד לפנות למעסיק ולבקש כי יסיר את המחדל (מומלץ לבצע פניה בכתב), זו חובתו !

 

אם המחדל נמשך, על העובד לפנות לחברת הביטוח / המנהלת את הקרן, או לסוכן המטפל ולבקש כי החברה תעשה את החובה המוטלת עליה על פי דין ותפעל מול המעסיק על מנת שיסיר את המחדל.

 

אם המחדל ממשיך ו/או החברה המנהלת לא עושה את המוטל עליה, מומלץ להיוועץ בעו"ד ולבחון את האפשרויות העומדות בפניכם.

 

 

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:228
קומיט וכל טופס במתנה