שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > 10 מסקנות שעולות מהזיכוי של אלישע חייבטוב

חדשות

10 מסקנות שעולות מהזיכוי של אלישע חייבטוב, צילום: עו"ד קובי שקלאר. צילום: באדיבות המצולם
10 מסקנות שעולות מהזיכוי של אלישע חייבטוב
22/08/2018, עו"ד קובי שקלאר

הזיכוי של אלישע חייבטוב מרצח בתחילת החודש התקבל בהפתעה במערכת המשפטית, בייחוד נוכח הביקורת שמתח בית המשפט העליון על התנהלות המשטרה. הסניגור הפלילי הוותיק, עו"ד קובי שקלאר, כותב על 10 לקחים שעולים מהפרשה

1. הודאת חשוד, אף שהיא מלכת הראיות, יש לגבות בהגינות ותוך שמירת זכויות החשוד; זכות ההיוועצות והזכות לחיסיון מפני הפללה עצמית.

2. מטרת ההליך הפלילי אינה הפללת החשוד בכל מחיר, אלא מציאת האמת. בדרך למציאת האמת גובר ערך קיום ההליך הראוי על פני הצורך לחשוף את האמת בכל מחיר.

3. גלגלי הצדק טוחנים כ"כ לאט עד שלעיתים, לאחר סיום הטחינה, נשארות רק שאריות אדם.

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

4. ׳תרגילי חקירה׳ בהם משתמשים החוקרים כדי לשקר ולרמות את החשוד ולהציג בפניו מציאות מעוותת שתגרום לו להסיר את מנגנוני ההגנה ולהודות בעבירה - אינם כוללים אספקת הרואין. ככלל, תרגילי חקירה צריכים להיות סבירים ולא לפגוע בכושר הבחירה של החשוד.

5. למדינה אין רשות, גם לא בשם הצורך לחקור את האמת, להשתמש באמצעים פסולים תוך הפרת זכויות אדם בסיסיות של הנחקרים או העומדים לדין.

6. יש לבטל כל אימרה מפלילה המועלית על הכתב במזכרים שעורכים שוטרים, אם אינה מוקלטת, כדי למנוע בידוי ראיות ע"י חוקרים ׳מסורים׳ מדי לחובת ההרשעה.

7. בעבירות חמורות יש לאפשר נוכחות עורך דין בעת החקירה, כנהוג בארה"ב, על מנת לפקח על תקינות החקירה והחיסיון מפני הפללה עצמית.

8. יש לבטל את הנוהג הנפסד של קריאת פסק דינו האחרון של שופט פורש בבית המשפט העליון ולהסתפק בנאומי תודה ופרידה, וזאת משני טעמים: האחד, הצורך לבלוט ולחדש על מנת להיזכר פוגע באובייקטיביות של השופט וגורם לו לכתוב מטעמים זרים שאינם במשפט, אלא מתחום האגו האנושי. והשני, הטקס בא על חשבון המתדיינים הספציפיים של אותו פסק דין, כמו עיכוב הכרזה על זיכוי לפני הנמקה, מטעמי דרמה.

9. המשפט הישראלי עשה כברת דרך נכבדה מדחיית כלל הפסילה האמריקאי של ׳פרי העץ המורעל׳ משנות ה-80 של המאה הקודמת, עובר בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ועד דוקטרינת הפסילה הפסיקתית, הקובעת יחס קורלטיבי בין חומרת הפגיעה בזכויות וחומרת העבירה לבין פסילת הראייה. הדוקטרינה הזו הגיעה לשיאה בפסק דין זה, שמזכה את מי שלפי כל הסימנים אשם ברצח, ומעדיף את עקרונות תקינות ההליך על פני חשיפת האמת.

10. מסקנה אחרונה נוגעת להשפעת התקשורת על בית המשפט, שלא אמור להיות מושפע ממנה. רק לאחר חשיפת הפרשה ע"י העיתונאית גלי גינת בסרטה המצוין שפירט את עוצמת הפגיעות בהליך הראוי, בא לעולם פסק דין זה.

 

רוצים גם לפרסם אצלנו מאמר דעה בנושא מקצועי? צרו קשר

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:148
קומיט וכל טופס במתנה