הודעת הגנה על בריאות הציבור (מזון) (החלת שינויים בנספח להוראות האיחוד האירופי) (תקנה 1169/2011), התשפ"ה – 2025.
תקנת האיחוד האירופי מס' 1169/2011 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה מיום 25 באוקטובר 2011 בעניין מסירת מידע על מזון לצרכנים, המתקנת את תקנה (EC) מס' 1924/2006 ותקנה (EC) מס' 1925/2006 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, ומבטלת את הוראת הנציבות 87/250/EEC, הוראת המועצה 90/496/EEC, הוראת הנציבות 1999/10/EC, הוראה 2000/13/EC של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, הוראת הנציבות 2002/67/EC ו- 2008/5/EC ותקנת הנציבות (EC) מס' 608/2004 (להלן - תקנה 1169/2011) אומצה בישראל במסגרת תיקון מס' 10 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015 (להלן – החוק/חוק המזון), ומופיעה בפרט 5 לתוספת השנייה א' לחוק. תקנה זו הוחלה בישראל מיום 1 בינואר 2025.
בעת אימוץ תקנה 1169/2011 בתיקון מס' 10 לחוק המזון אשר פורסם ביום 4 באוגוסט 2024, הנוסח אשר אומץ ופורסם באתר האינטרנט של שירות המזון היה הנוסח התקף בחקיקה האירופית כפי שהיה נכון ליום 1 בינואר 2018.
התקנה לא הוחלה במלואה. השינויים, התנאים, ההרחבות וההחרגות מאימוץ תקנה 1169/2011 מופיעים בטורים א', ב' ו- ג' לפרט 5 בתוספת השנייה א', וזאת בנוסף להחרגות כאמור בסעיף 3א(א1) עד (א5) לחוק.
מוצע להחיל את השינוי בנספח II לתקנה 1169/2011 בישראל, כפי שפורסם באיחוד האירופי עד ליום פרסום טיוטת הודעה זו, וזאת ללא שינויים, תנאים, החרגות או הרחבות, תוך הטמעתו בנוסח תקנה 1169/2011 כפי שמאומצת היום. עיקרו של השינוי הוא לעניין החרגת החומרים המתחלבים המיוצרים באמצעות חומצה בהנית מזרעי חרדל מרשימת החומרים העלולים לגרום לאלרגיה או לאי סבילות שבנספח II לתקנה 1169/2011.
יובהר כי השינויים, התנאים, ההרחבות וההחרגות מאימוץ תקנה 1169/2011 המופיעים בטורים א', ב' ו- ג' לפרט 5 בתוספת השנייה א' ימשיכו לחול לעניין השינויים שמוצע להחיל בישראל.
טיוטת הודעה מטעם משרד הבריאות:
|
|
|
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3א(ד1)(1) לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015 (להלן - החוק), אני מודיעה על החלת שינויים בנספח להוראות האיחוד האירופי כמפורט להלן: |
||||||||||||||||||||
|
הגדרות |
1. |
בהודעה זו - |
||||||||||||||||||||
|
|
|
"תקנה 1169/2011" - תקנת האיחוד האירופי מס' 1169/2011 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה מיום 25 באוקטובר 2011 בעניין מסירת מידע על מזון לצרכנים, המתקנת את תקנה (EC) מס' 1924/2006 ותקנה (EC) מס' 1925/2006 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, ומבטלת את הוראת הנציבות 87/250/EEC, הוראת המועצה 90/496/EEC, הוראת הנציבות 1999/10/EC, הוראה 2000/13/EC של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, הוראת הנציבות 2002/67/EC ו- 2008/5/EC ותקנת הנציבות (EC) מס' 608/2004, שבפרט 5 בתוספת השנייה א' לחוק. |
||||||||||||||||||||
|
החלת השינויים בנספח |
2. |
השינויים שנקבעו בהוראות האיחוד האירופי ששמן בעברית ובאנגלית ומראה מקומן באתר הרשמי של האיחוד האירופי מפורטים בטור א' בטבלה שלהלן, ואשר לצד כל אחד מהם מצוינים בטור ב' הפרטים בנספח II שתוקנו, בטור ג' - מועד כניסת השינויים לתוקף באיחוד האירופי, בטור ד' - מועד כניסת העדכונים לתוקף בישראל, ובטור ה' - הוראת המעבר: |
||||||||||||||||||||
|
|
|
|
||||||||||||||||||||
|
|
|
|
___ ב________ התשפ"ה (___ ב________ 2025)
( _____-3)
__________________
פנינה אורן שנידור
מנהלת שירות המזון הארצי
משרד הבריאות
דברי הסבר
תקנת האיחוד האירופי מס' 1169/2011 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה מיום 25 באוקטובר 2011 בעניין מסירת מידע על מזון לצרכנים, המתקנת את תקנה (EC) מס' 1924/2006 ותקנה (EC) מס' 1925/2006 של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, ומבטלת את הוראת הנציבות 87/250/EEC, הוראת המועצה 90/496/EEC, הוראת הנציבות 1999/10/EC, הוראה 2000/13/EC של הפרלמנט האירופי ושל המועצה, הוראת הנציבות 2002/67/EC ו- 2008/5/EC ותקנת הנציבות (EC) מס' 608/2004 (להלן - תקנה 1169/2011) אומצה בישראל במסגרת תיקון מס' 10 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015 (להלן – החוק/חוק המזון), ומופיעה בפרט 5 לתוספת השנייה א' לחוק. תקנה זו הוחלה בישראל מיום 1 בינואר 2025.
בעת אימוץ תקנה 1169/2011 הנוסח אשר אומץ ופורסם באתר האינטרנט של שירות המזון היה הנוסח התקף בחקיקה האירופית כפי שהיה נכון ליום 1 בינואר 2018.
התקנה לא הוחלה במלואה. השינויים, התנאים, ההרחבות וההחרגות מאימוץ תקנה 1169/2011 מופיעים בטורים א', ב' ו- ג' לפרט 5 בתוספת השנייה א', וזאת בנוסף להחרגות כאמור בסעיף 3א(א1) עד (א5) לחוק.
לסעיף 2 -
מוצע להחיל בישראל את השינוי שבנספח II לתקנה 1169/2011 אשר פורסם באיחוד האירופי עד ליום פרסום טיוטת הודעה זו, וזאת ללא שינויים, תנאים, החרגות או הרחבות, תוך הטמעתם בנוסח תקנה 1169/2011 כפי שמאומצת היום.
עיקרם של השינויים:
לפרט מס' 1 בטבלה:
לטור ב' - עיקרו של השינוי הוא לעניין החרגת החומרים המתחלבים המיוצרים באמצעות חומצה בהנית מזרעי חרדל מרשימת החומרים העלולים לגרום לאלרגיה או לאי סבילות שבנספח II לתקנה 1169/2011 וזאת בהמשך לחוות הדעת של הרשות האירופאית לבטיחות מזון ((EFSA אשר הגיעה למסקנה כי בהתבסס על מידע ונתונים זמינים, לא סביר כי צריכה של מתחלבים (E470a, E471 ו-E477) המיוצרים באמצעות חומצה בהנית מזרעי חרדל, תגרום לתגובה אלרגית לאנשים האלרגיים לחרדל.
יובהר כי השינויים, התנאים, ההרחבות וההחרגות המופיעות בטורים א', ב' ו- ג' לפרט 5 בתוספת השנייה א' לחוק ימשיכו לחול לעניין השינויים שמוצע להחיל בישראל.
לטור ד' -
מוצע להחיל את השינויים המפורטים בטבלה בסעיף 2 להודעה זו - ביום 1 במאי 2025, ובלבד שההודעה תפורסם ברשומות עובר למועד זה. לעניין זה, מועד התחילה באיחוד האירופאי יהיה 1 באפריל 2025.
לטור ה' -
לגבי מזון שיוצר בישראל או יובא לישראל טרם מועד התחילה כאמור בטור ד', מוצע להפנות להוראת המעבר הקבועה בסעיף 3א(ד)(4) לחוק.
עבור השינויים המוצעים המפורטים בפרט 1 בטור א' בטבלה שבסעיף 2 להודעה להם צורפה הפניה לפרסומם בחקיקה האירופית באנגלית, טרם פורסם נוסח משולב מעודכן באנגלית מאחר ושינוי זה טרם נכנס לתוקף באיחוד האירופאי.