הודעת הגנה על בריאות הציבור (מזון) (החלת שינויים בנספח להוראות האיחוד האירופי) (תקנה 1321/2013), התשפ"ה – 2025.
תקנת יישום של הנציבות (EU) מס' 1321/2013 מיום 10 בדצמבר 2013 המכוננת את רשימת האיחוד של מוצרים ראשוניים ליצירת חומרי טעם וריח מעושן המורשים לשימוש ככאלו במזון או על גבי מזון ו/או לצורך ייצור חומרי טעם וריח מעושן מהם (להלן - תקנה 1321/2013) אומצה בישראל במסגרת תיקון מס' 10 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו – 2015 (להלן – החוק/חוק המזון), ומופיעה בפרט 13 לתוספת השנייה א' לחוק.
בעת אימוץ תקנה 1321/2013 בתיקון מס' 10 לחוק המזון אשר פורסם ביום 4 באוגוסט 2024, הנוסח אשר אומץ ופורסם באתר האינטרנט של שירות המזון היה הנוסח התקף בחקיקה האירופית כפי שהיה נכון ליום 4 ביוני 2023.
תקנה 1321/2013 הוחלה במלואה לרבות הרחבות המנויות בטור ג' לפרט 13 בתוספת השנייה א', וזאת בנוסף להחרגות כאמור בסעיף 3א(א1) עד (א5) לחוק.
כיום מוצע להחיל את השינויים בנספח לתקנה 1321/2013 בישראל, כפי שפורסמו באיחוד האירופי עד ליום פרסום הודעה זו, וזאת ללא שינויים, תנאים, החרגות או הרחבות, תוך הטמעתם בנוסח תקנה 1321/2013 כפי שמאומצת היום. עיקרם של השינויים הוא לעניין מחיקת 10 חומרי טעם וריח מעושנים מרשימת החומרים המאושרים.
יובהר כי לפי ההרחבה המופיעה בטור ג' לפרט 13 בתוספת השנייה א' לחוק:
"יראו חומרים שנכללים ברשימות חומרי טעם וריח מעושן המאושרים על ידי הגופים שלהלן, ועומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003 כנכללים ב"רשימת הקהילה" האמורה בנספח לתקנה 1321/2013 ובהגדרה "חומרי טעם וריח שמקורם בעשן" לפי סעיף 3 לתקנה 2065/2003 ויחולו לגביהם הוראת הסימון לפי תקנה 1169/2011..."
חומרי טעם וריח עשן המפורטים בנספח לתקנה במובאות SF-007 ו-SF-010 נמחקו מרשימת האיחוד בשל אי הגשת בקשה לחידוש אישורם. על כן, עבור חומרים אלו, ככל שהם עומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003, ניתן יהיה לאשרם לשימוש בישראל רק אם הם מותרים על ידי FDA , JECFA או FEMA.
ואילו, יתר חומרי טעם וריח עשן אשר הוסרו מרשימת האיחוד בתקנה 1321/2013 אסורים לשימוש בישראל גם אם הם מותרים על ידי FDA , JECFA או FEMA וזאת מאחר ואינם עומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003.
טיוטת הודעה מטעם משרד הבריאות:
|
|
|
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3א(ד1)(1) לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015 (להלן - החוק), אני מודיע על החלת שינויים בנספח להוראות האיחוד האירופי כמפורט להלן: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
הגדרות |
1. |
בהודעה זו - |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"תקנה 1321/2013" – תקנת יישום של הנציבות (EU) מספר 1321/2013 מיום 10 בדצמבר 2013 המכוננת את רשימת האיחוד של מוצרים ראשוניים ליצירת חומרי טעם וריח מעושן המורשים לשימוש ככאלו במזון או על גבי מזון ו/או לצורך ייצור חומרי טעם וריח מעושן, שבפרט 13 בתוספת השנייה א' לחוק. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
החלת השינויים בנספח |
2. |
השינויים שנקבעו בהוראות האיחוד האירופי ששמן בעברית ובאנגלית ומראה מקומן באתר הרשמי של האיחוד האירופי מפורטים בטור א' בטבלה שלהלן, ואשר לצד כל אחד מהם מצוינים בטור ב' הפרטים בנספח שתוקנו, בטור ג' - מועד כניסת השינויים לתוקף באיחוד האירופי, בטור ד' - מועד כניסת העדכונים לתוקף בישראל, ובטור ה' – הוראת המעבר: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
___ ב________ התשפ"ה (___ ב________ 2025)
( _____-3)
__________________
משה בר סימן טוב
המנהל הכללי
משרד הבריאות
דברי הסבר
תקנת יישום של הנציבות (EU) מס' 1321/2013 מיום 10 בדצמבר 2013 המכוננת את רשימת האיחוד של מוצרים ראשוניים ליצירת חומרי טעם וריח מעושן המורשים לשימוש ככאלו במזון או על גבי מזון ו/או לצורך ייצור חומרי טעם וריח מעושן מהם (להלן - תקנה 1321/2013) אומצה בישראל במסגרת תיקון מס' 10 לחוק המזון, ומופיעה בפרט 13 לתוספת השנייה א' לחוק. בעת אימוץ תקנה 1321/2013 בתיקון מס' 10 לחוק המזון אשר פורסם ביום 4 באוגוסט 2024, הנוסח אשר אומץ ופורסם באתר האינטרנט של שירות המזון היה הנוסח התקף בחקיקה האירופית כפי שהיה נכון ליום 4 ביוני 2023.
תקנה 1321/2013 הוחלה במלואה ובהרחבות המנויות בטור ג' לפרט 13 בתוספת השנייה א', וזאת בנוסף להחרגות כאמור בסעיף 3א(א1) עד (א5) לחוק.
לסעיף 2 –
מוצע להחיל את השינויים בנספח לתקנה 1321/2013 בישראל, כפי שפורסמו באיחוד האירופי עד ליום פרסום טיוטת הודעה זו, וזאת ללא שינויים, תנאים, החרגות או הרחבות, תוך הטמעתם בנוסח תקנה 1321/2013 כפי שמאומצת היום.
עיקרם של השינויים:
לפרט מס' 1 בטבלה:
לטור ב' - עשרה מוצרים ראשוניים ליצירת טעם וריח עשן הוסרו מהרשימה עקב אי חידוש אישורים שפקעו או סירוב לחדש אישורים ע"י הנציבות לאחר קבלת המלצת הרשות האירופאית לבטיחות מזון EFSA) ).
יובהר כי לפי ההרחבה המופיעה בטור ג' לפרט 13 בתוספת השנייה א' לחוק:
"יראו חומרים שנכללים ברשימות חומרי טעם וריח מעושן המאושרים על ידי הגופים שלהלן, ועומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003 כנכללים ב"רשימת הקהילה" האמורה בנספח לתקנה 1321/2013 ובהגדרה "חומרי טעם וריח שמקורם בעשן" לפי סעיף 3 לתקנה 2065/2003 ויחולו לגביהם הוראת הסימון לפי תקנה 1169/2011..."
חומרי טעם וריח עשן המפורטים בנספח לתקנה במובאות SF-007 ו-SF-010 נמחקו מרשימת האיחוד בשל אי הגשת בקשה לחידוש אישורם. על כן, עבור חומרים אלו, ככל שהם עומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003, ניתן יהיה לאשרם לשימוש בישראל רק אם הם מותרים על ידי FDA , JECFA או FEMA.
ואילו, יתר חומרי טעם וריח עשן אשר הוסרו מרשימת האיחוד בתקנה 1321/2013 אסורים לשימוש בישראל גם אם הם מותרים על ידי FDA , JECFA או FEMA וזאת מאחר ואינם עומדים בנספח 1 לתקנה 2065/2003.
לטור ג' –
בטור זה מוצע לפרט את מועד הכניסה לתוקף של הוראות התקנה כפי שנקבע באיחוד האירופי.
לטור ד' –
מוצע להחיל את השינויים המפורטים בפרט 1 בטבלה ביום 1 במאי 2025, ובלבד שההודעה תפורסם ברשומות עובר למועד זה. לעניין זה, מועד התחילה באיחוד האירופאי היה 21 באוגוסט 2024.
לטור ה' –
לעניין הערת השוליים (*) –
מוצע לאמץ את החלטת האיחוד האירופאי לפיה לגבי חלק מהמובאות המפורטות בנספח נקבעו הוראות מעבר מיוחדות למוצרי מזון או תכשירים ("הכנות") המכילים חומרים ליצירת טעם וריח עשן שונים בקטגוריות מזון שונות, לפי העניין, וזאת כדי לאפשר לתעשיית המזון להיערך לשינויים.
עבור השינויים המוצעים המפורטים בפרט 1 בטור א' בטבלה שבסעיף 2 להודעה להם צורפה הפניה לפרסומם בחקיקה האירופית באנגלית, מצורף, למען הנוחות, להלן גם קישור לנוסח משולב מעודכן באנגלית המכיל את כל השינויים שכבר שולבו בתקנה 1321/2013 האירופית:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:02013R1321-20240821&qid=1738518098669