שם התקנות המוצעות
תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מרביות של דיוקסינים ותרכובות PCBs במזון), התש"ף-2020
מטרת התקנות המוצעות והצורך בהן
דיוקסינים הינם קבוצה של חומרים כימיים הנחשבים כמזהמים סביבתיים עמידים (POPs). הם מצויים בסביבה ברחבי העולם והם מצטברים בשרשרת המזון, בעיקר ברקמות השומניות של בעלי חיים.
דיוקסינים הם תרכובות רעילות ביותר בעלות פוטנציאל להשפיע על הפוריות והתפתחות העובר, לפגוע במערכת החיסונית, במערכת ההורמונלית וחלקן אף ידועות כמסרטנות.
קבוצת הדיוקסינים העיקריים מונה עשרות תרכובות PCDD ותרכובות PCDF אשר מתוכם 17 תרכובות בעלות חשיבות טוקסיקולוגית בשל פוטנציאל השפעתם על בריאות האדם ובעלי חיים.
קבוצת תרכובות PCBs (Polychlorinated biphenyls) מונה מאות תרכובות אותן ניתן לחלק לשתי קבוצות בהתאם להשפעותיהן הטוקסיקולוגיות. תרכובות PCBs בעלות השפעות דומות לאלה של דיוקסינים ולכן מתייחסים אליהן כתרכובות דמויות דיוקסינים (Dioxin-like PCBs, DL-PCBs), קבוצה שניה של תרכובות PCBs בעלות פרופיל טוקסיקולוגי שאינו דומה לזה של דיוקסינים.
למעלה מ- 90% מהחשיפה של האדם לתרכובות אלה הינה דרך המזון, בעיקר בצריכה של מוצרים מן החי.
לאור ההשפעות הבריאותיות הפוטנציאליות כתוצאה מחשיפה לדיוקסינים ו- PCBs ישנה חשיבות רבה לצמצום החשיפה של הציבור בישראל לתרכובות אלה.
בהצעת התקנות מוצע לקבוע רמות המקסימום המותרות בישראל של תרכובות דיוקסינים ו-PCBs החשובות בהתאם לקטגוריות מזון שונות.
הרמות המפורטות בתקנות אלה הינן בהלימה לרגולציה האירופאית בנושא.
להלן נוסח טיוטת התקנות המוצעות:
טיוטת תקנות מטעם משרד הבריאות:
תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מרביות של דיוקסינים ותרכובות PCBs במזון), התש"ף-2020
|
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015[1] (להלן – החוק), אני מתקין תקנות אלה: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
הגדרות |
1. |
בתקנות אלה – |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"דיוקסינים" - קבוצה של חומרים בעלי מבנה כימי דומה העלולים לפגוע בבריאות הציבור ונחשבים מזהמים סביבתיים עמידים (POPs). (polychlorinated dibenzo para dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs)). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"תרכובות PCBs" קבוצה גדולה של חומרים אורגניים מעשה ידי אדם הכוללים פחמן, מימן ואטומי כלור (Polychlorinated biphenyls). חלק מתרכובות PCBs הן בעלות השפעות דומות לאלה של דיוקסינים ולכן מתייחסים אליהן כתרכובות דמויות דיוקסינים (Dioxin-like PCBs, DL-PCBs). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"רעילות שקילה" – (Equivalence Toxicity), התרומה היחסית של כל תרכובת בקבוצה לרעילות, מחושב על ידי פקטורי רעילות שקילה (TEFs- Toxic Equivalency Factors) כפי שנקבעו ופורסמו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
איסור ייצור , יבוא או מכירת מזון המנוי בתוספת המכיל דיוקסינים או תרכובות PCBs מעל הרמה המרבית |
2. |
עוסק במזון לא ייצר, ייבא או ימכור מזון המנוי בתוספת בטור א' אם הכמות של סה"כ דיוקסינים, סה"כ דיוקסינים ותרכובות PCBs דמויי דיוקסינים או סכום תרכובות PCBs במזון עולה על הכמות המרבית המצוינת לגביהם בתוספת לצד המזון בטורים ב', ג' או ד', לפי העניין.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
בדיקות לנוכחות וכימות דיוקסינים ותרכובות PCBs במזון |
3. |
בדיקות לנוכחות וכימות דיוקסינים ותרכובות PCBs במזון בישראל תעשה במעבדה בישראל המוכרת על ידי משרד הבריאות לבדיקות אלה או במעבדה בחו"ל המתמחה בבדיקות אלה במזון ובעלת ISO 17025. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
פקטורי רעילות שקילה |
4. |
פקטורי רעילות שקילה (TEFs toxic equivalency factors) כפי שפורסמו ע"י ה-WHO יהיו כמפורט בתוספת השנייה.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
תוספת ראשונה תקנה 2 רמות מקסימום של דיוקסינים ותרכובות PCBs המותרות במזון מבוטאות כרעילות שקילה המחושבת מפקטורי רעילות שקילה (TEFs) שנקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
מס' |
מזון |
סה"כ דיוקסינים (WHO-PCDD/F-TEQ)1 |
סה"כ דיוקסינים ותרכובות PCBs דמויי דיוקסינים (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)1 |
סכום ה-PCBs הבאים: PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 PCB180 |
הערות |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1.
|
בשר ומוצרי בשר בהם אחוז השומן גבוה מ- 2% לפי החלוקה הבאה: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
בקר וכבש
|
2.5 pg/g fat
|
4 pg/g fat
|
40 ng/g fat |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
עוף |
1.75 pg/g fat
|
3 pg/g fat |
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
חזיר |
1 pg/g fat |
1.25 pg/g fat |
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2.
|
בשר ומוצרי בשר בהם אחוז השומן נמוך מ- 2% לפי החלוקה הבאה: |
לגרם משקל מוצר |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
בקר וכבש |
0.05 pg/g
|
0.08 pg/g
|
0.8 ng/g |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
עוף |
0.035 pg/g |
0.06 pg/g
|
0.8 ng/g |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
חזיר |
0.02 pg/g |
0.025 pg/g |
0.8 ng/g |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
3.
|
שומן מן החי לפי החלוקה הבאה:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
בקר וכבש |
2.5 pg/g fat |
4 pg/g fat
|
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
עוף |
1.75 pg/g fat |
3 pg/g fat
|
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
חזיר |
1 pg/g fat |
1.25 pg/g fat |
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
4. |
שומן מעורב מן החי |
1.5 pg/g fat |
2.5 pg/g fat |
40 ng/g fat
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
5.
|
כבד בקר, עוף, חזיר ומוצריהם |
0.3 pg/g |
0.5 pg/g |
3 ng/g fat
|
לגרם משקל רטוב |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
6.
|
כבד כבש ומוצריו |
1.25 pg/g |
2 pg/g |
3 ng/g fat |
לגרם משקל רטוב |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
7.
|
דגים ומוצריהם, למעט המפורטים מטה |
3.5 pg/g |
6.5 pg/g |
75 ng/g |
לגרם משקל רטוב |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
8.
|
דגי בר הגדלים במים מתוקים |
3.5 pg/g |
6.5 pg/g |
125 ng/g |
לגרם משקל רטוב |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
9.
|
צלופח |
3.5 pg/g |
10 pg/g |
300ng/g |
לגרם משקל רטוב |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
10.
|
כבד דג ומוצריו |
-- |
20 pg/g |
200 ng/g |
לגרם משקל רטוב
*בקופסאות שימורים הרמה הנקובה הינה המקסימום לכל תכולת הקופסה |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
11.
|
שמן דגים |
1.75 pg/g fat |
6 pg/g fat |
200 ng/g fat |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
12.
|
חלב, חמאה ומוצריהם בהם אחוז השומן גבוה מ- 2% |
2.5 pg/g fat |
5.5 pg/g fat |
40 ng/g fat |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
13.
|
חלב ומוצריו בהם אחוז השומן נמוך מ- 2% |
0.05 pg/g |
0.11 pg/g |
0.8 ng/g |
לגרם משקל מוצר
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
14.
|
ביצים ומוצריהם בהם אחוז השומן גבוה מ- 2% |
2.5 pg/g fat |
5 pg/g fat |
40 ng/g fat |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
15.
|
מוצרי ביצים בהם אחוז השומן נמוך מ- 2% |
0.05 pg/g |
0.1 pg/g |
0.8 ng/g |
לגרם משקל מוצר
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
16.
|
שומנים ושמנים מן הצומח |
0.75 pg/g fat |
1.25 pg/g fat |
40 ng/g fat |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
17.
|
מזון לתינוקות ופעוטות |
0.1 pg/g |
0.2 pg/g |
1 ng/g |
לגרם משקל רטוב כמזון מוכן לצריכה |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
תוספת שניה תקנה 4 פירוט פקטורי רעילות שקילה(TEF toxic equivalency factors) כפי שפורסמו ע"י ה-WHO
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
TEF value |
Congener |
TEF value |
Congener |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
1 |
Dibenzo-p-dioxins (‘PCDDs’) 2,3,7,8-TCDD |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Non-ortho PCBs |
1 |
1,2,3,7,8-PeCDD |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
0.0001 |
PCB 77 |
0.1 |
1,2,3,4,7,8-HxCDD |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
___ ב________ התש"ף (___ ב________ 2020)
(חמ )
_______________
יולי (יואל) אדלשטיין
שר הבריאות