תקנות מחלות בעלי חיים (שחיטת בהמות) (תיקון), התשע"ט – 2019.
ביום 19.11.2015 התקבל בכנסת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו – 2016), התשע"ו - 2015 (להלן – חוק התכנית הכלכלית).
במסגרת חוק התכנית הכלכלית הוחלפה פקודת בריאות הציבור (מזון) [נוסח חדש], התשמ"ג – 1983 בחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), תשע"ו-2015, וכן תוקן חוק הרופאים הווטרינריים, התשנ"א – 1991, בו הוסף פרק ו'1 שעניינו התאגיד לפיקוח וטרינרי.
כמפורט בדברי ההסבר להצעת חוק התכנית הכלכלית, מטרתן של ההוראות שנקבעו בחוק בעניין הפיקוח הווטרינרי ושל התיקון לחוק הרופאים הווטרינריים, היא להביא לרפורמה מקיפה בתחום הפיקוח הווטרינרי על בשר ומוצריו, בשלב העיבוד ובשלב השיווק לנקודות המכירה. על פי דברי ההסבר, יישום הרפורמה צפוי להביא לשיפור מצב הפיקוח הווטרינרי על מוצרי הבשר המשווקים במדינת ישראל ולהעמידו בשורה אחת עם רמת הפיקוח הווטרינרי הנהוג כיום ביתר המדינות המפותחות לגבי מוצרי בשר מעובדים ושיווקם. במסגרת הרפורמה תגובש מערכת פיקוח וטרינרי מודרנית, מבוססת על עקרונות של ניהול סיכונים ואשר פועלת על פי אמות מידה אחידות ועדכניות.
הוראות חוק התכנית הכלכלית בעניין זה מקימות מערכת ארצית של פיקוח וטרינרי אשר תפעל לפי אמות מידה אחידות הן מבחינת סוג הפיקוח והן מבחינת גובה האגרות. מרכז הכובד של מערכת פיקוח זו הוא במפעלי הייצור ובאתרי השיווק והמכירה, בהתאם למצב הקיים ביתר המדינות המפותחות.
חיזוק מערכת הפיקוח ברמת המפעל משמעו מינוי של רופא וטרינר המועסק על ידי התאגיד לפיקוח וטרינרי, והנהגת תנאי ייצור נאות או תנאי ייצור נאותים במפעל (תכניות בקרה עצמית), או תכנית בטיחות מזון.
בהתאם להוראות החוק, הרפורמה תיכנס לתוקף, מבחינת הפיקוח במפעלים, בתוך ארבע שנים מיום תחילתו של החוק, תקופת מעבר הנדרשת הן לצורך היערכות להקמת התאגיד לפיקוח וטרינרי והן כדי להקל על המפעלים להיערך ליישומה של הרפורמה. תקופת מעבר זו מסתיימת ביום 1 במרס 2020.
התיקון המוצע נועד להתאים את ההוראות המעוגנות בתקנות מחלות בעלי חיים (שחיטת בהמות), התשכ"ד – 1964 לתיקוני החקיקה המפורטים לעיל.
טיוטת תקנות מטעם משרד החקלאות ופיתוח הכפר:
|
בתוקף סמכותי לפי סעיף 22(א)(7), (8) ו- (16) לפקודת מחלות בעלי חיים [נוסח חדש], התשמ"ה - 1985[1], ולאחר התייעצות עם שר הבריאות, אני מתקין תקנות אלה: |
|||||
|
תיקון תקנה 1 |
1. |
בתקנה 1 לתקנות מחלות בעלי חיים (שחיטת בהמות), התשכ"ד – 1964[2] (להלן – התקנות העיקריות) - |
|||
|
|
|
(1) במקום ההגדרה "רופא וטרינרי" יבוא: |
|||
|
|
|
""רופא וטרינרי" - רופא וטרינר עובד התאגיד לפיקוח וטרינרי שאושר על-ידי המנהל לביצוע פיקוח וטרינרי על בית המטבחיים;"; |
|||
|
|
|
(2) אחרי ההגדרה "שחיטה" יבוא: |
|||
|
|
|
""התאגיד לפיקוח וטרינרי" - התאגיד לפיקוח וטרינרי שהוקם לפי סעיף 32ב לחוק הרופאים הווטרינריים, התשנ"א - 1991[3].". |
|||
|
תיקון תקנה 4 |
2. |
בתקנה 4 לתקנות העיקריות - |
|||
|
|
|
(1) האמור בה יסומן (א); |
|||
|
|
|
(2) אחרי תקנת משנה (א) יבוא: |
|||
|
|
|
|
"(ב) לא יינתן אישור לפי תקנת משנה (א) אלא לבית מטבחיים שמיושמת בו תכנית בטיחות מזון; בתקנת משנה זו, "תכנית בטיחות מזון" – כהגדרתה בחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015[4].". |
||
|
מחיקת תקנה 19 |
3. |
תקנה 19 לתקנות העיקריות – תמחק. |
|||
|
החלפת תקנה 20 |
4. |
במקום תקנה 20 לתקנות העיקריות יבוא: |
|||
|
|
|
"מינוי רופא וטרינרי |
20. |
מנהל השירותים הווטרינריים ימנה רופא וטרינר, אחד או יותר, לשמש רופא וטרינר בבית המטבחיים; מונה יותר מרופא וטרינר אחד, ימנה המנהל אחד מהם למנהל בית המטבחיים.". |
|
|
תיקון תקנה 21 |
5. |
בתקנה 21 לתקנות העיקריות, תקנת משנה (א) – תמחק. |
|||
|
תחילה |
6. |
תחילתן של תקנות אלה ביום תחילת פעולתו של התאגיד לפי סעיף 320(ג) חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015[5]. |
|||
___ ב________ התש_______ (___ ב________ ____20)
(חמ _____-3)
__________________
דברי הסבר
לתקנות 1 ו- 3 עד 5 - בהתאם לתקנות מחלות בעלי חיים (שחיטת בהמות), התשכ"ד – 1964 (להלן – תקנות שחיטת בהמות), "רופא וטרינרי" הוא רופא וטרינרי שאחראי לביצוע פיקוח וטרינרי בבית המטבחיים, בהסכמת המנהל. בהתאם לתקנה 19 לתקנות שחיטת בהמות, רופאים כאמור מונו על-ידי הרשות המקומית.
בחוק הרופאים הווטרינריים התשנ"א – 1991, כנוסחו לאחר התיקון בחוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2015 ו – 2016), התשע"ו - 2015 (להלן – חוק התכנית הכלכלית), הוקם תאגיד לפיקוח וטרינרי (להלן – התאגיד) שבין תפקידיו העסקת רופאים וטרינריים ופקחים לשם פיקוח על-פי דין על מזון מן החי וכן לשם פיקוח נוסף הנעשה לבקשתם של מפעלים המייצאים מזון מן החי.
מוצע לתקן את ההגדרה "רופא וטרינר", למחוק את תקנה 19 וכן לתקן את תקנה 20, לתקנות שחיטת בהמות כך שיובהר כי פיקוח וטרינרי יכול להתבצע רק על-ידי רופא וטרינר עובד התאגיד.
לתקנה 2 –מוצע לעגן בתקנות בתי מטבחיים הוראה לפיה לא יינתן אישור להפעלת בית מטבחיים שלא מיושמת בו תכנית בטיחות מזון.
לתקנה 6 – מוצע לקבוע כי התיקון יחול רק מיום תחילת פעילותו של התאגיד, לאחר שנקלטו לעבודה בו רופאים וטרינריים לביצוע פעולות הפיקוח.