| 1. | הגדרות |
| 2. | אישור להפעלת בית שחיטה |
| 3. | בקשה לאישור בית שחיטה |
| 4. | תנאי האישור |
| 5. | העסקת עובדים בבית שחיטה |
| 6. | החזקת בית שחיטה |
| 7. | הוראות הרופא הוטרינר |
| 8. | ערר |
| 9. | בדיקת עופות וגופות |
| 10. | העברת עופות וגופות למעבדה |
| 11. | החלטת הרופא הוטרינר לאחר הבדיקה |
| 12. | טביעת חותם או סימן אחר |
| 13. | דין עופות וגופות שנפסלו |
| 14. | תשלום פיצויים |
| 15. | שימוש במעיים וכדומה להזנת בעלי חיים |
| 16. | ימים ושעות השחיטה |
| 17. | טיפול בנוצות |
| 18. | הבאת עופות לבית השחיטה |
| 18א. | ניקוי וחיטוי של כלובים |
| 19. | הוצאת בשר עוף |
| 20. | הוראות כלליות של המנהל |
| 21. | תסקירים מאת רופאים וטרינרים |
| 22. | תסקירים מאת בעל בית השחיטה |
| 23. | מינוי פקח |
| 24. | תפקידי פקח |
| 25. | הפסקת פעולות |
| 26. | ועדת ערר |
| 27. | זכות ערר |
| 28. | עיכוב ביצוע |
| 29. | שחיטת עופות |
| 30. | מכירת בשר עוף |
| 31. | הוראת מעבר לגבי בתי שחיטה קיימים |
| 32. | אישור לבית שחיטה קיים |
| 33. | שמירת דינים אחרים |
| 34. | תחילה |
| 35. | השם |
| תוספת שניה | |
| תוספת שלישית |
תקנות מחלות בעלי-חיים (בתי-שחיטה לעופות), התש"ך-1960 1בתוקף סמכותי לפי סעיף 20 לפקודת מחלות בעלי-חיים, 1945, והסעיפים 14(א) ו-2(ד) לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח-1948, אני מתקין תקנות אלה: |
| 1. (תיקונים: התשכ"ט, התשל"ז, התשנ"א, התש"ף) בתקנות אלה - |
| 2. 2 (תיקונים: התשכ"א, התש"ף) (א)לא יפעיל אדם בית שחיטה אלא לפי אישור בכתב מאת המנהל ובהתאם לתנאי האישור. (ב) מתן אישור או סירוב לתתו, קביעת תנאי נתינתו, התלייתו וביטולו מסורים לשיקול דעתו של המנהל. |
| 3. המבקש אישור לפי תקנה 2 יגיש למנהל בקשה בכתב בצירוף תכנית המבנים והציוד של בית השחיטה. |
| 4. המנהל יפרט בתנאי האישור לבית שחיטה את המבנים והציוד שבית השחיטה יכלול ואת כושר הקליטה שלו. |
| 5. בעל בית השחיטה חייב להעסיק בבית השחיטה עובדים במספר מספיק כדי שבית השחיטה יתנהל בתנאים ההולמים ביצוע תקין של העבודה. |
| 6. בעל בית שחיטה חייב להחזיקו, לרבות הציוד שבו, במצב תקין המאפשר עבודה סדירה וכן בתנאים סניטריים נאותים. |
| 7. הרופא הוטרינר רשאי להורות לבעל בית שחיטה לבצע פעולות, תוך המועד שיקבע, לקיום החובות לפי תקנות 5 ו-6. |
| 8. על הוראות הרופא הוטרינר לפי תקנה 7 רשאי בעל בית השחיטה לערור בפני המנהל תוך 7 ימים מיום המסירה. |
| 10. הרופא הוטרינר רשאי להעביר עופות וגופות של עופות לבדיקה במעבדה על חשבון הבעלים. |
| 11. (תיקון התשנ"א) הרופא הוטרינר רשאי לפסול לשחיטה עוף נגוע במחלה וכן לאשר או לפסול למאכל עוף שנשחט, כולו או מקצתו בהתאם להוראות התוספת השניה. |
| 12. (תיקון התשס"ג) גופות של עופות או חלקיהן שאושרו על-ידי הרופא הוטרינר למאכל יסומנו בחותם או בסימן אחר של בית השחיטה שאושר על-ידי המנהל ואשר צוין בו תאריך השחיטה. |
| 13. עופות, גופות של עופות או חלקיהן, שנפסלו על-ידי הרופא הוטרינר, יושמדו במיכל-ביעור מיוחד לפי הוראות הרופא הוטרינר, או פקח בית השחיטה שנתמנה לפי תקנה 23, ובהשגחתו. |
| 14. לא ישולמו כל פיצויים בעד עופות, גופות של עופות וחלקיהן שהושמדו לפי תקנה 13. |
| 15. לא ישתמש אדם להזנת בעלי-חיים במעיים ובאברי המין של עוף וכן בתכולת הזפק והקיבה אלא לאחר שעברו תהליך של עיקור או בישול בהשגחת הרופא הוטרינר בהתאם להוראות המנהל. |
| 16. הימים והשעות לשחיטת עופות ייקבעו - (1) על-ידי הרשות המקומית שבתחומה נמצא בית השחיטה; (2) על-ידי המנהל, אם בית השחיטה נמצא מחוץ לתחום רשות מקומית. |
| 17. נוצות של עופות שנשחטו בבית שחיטה ייאספו בתא או בחדר מיוחד בתחום בית השחיטה ויטופל בהן לפי הוראות הרופא הוטרינר. |
| 18. לא יובאו חמישה עופות ומעלה לבית שחיטה אלא בכלובים שאושרו לכך על-ידי המנהל. |
| 19א. (בוטלה). |
| 20. המנהל רשאי לתת לרופאים הוטרינרים הוראות בדבר ביצוע תפקידיהם בבתי שחיטה לפי תקנות אלה. |
| 21. המנהל רשאי לדרוש מהרופאים הוטרינרים תסקירים בכל הנוגע לביצוע תפקידיהם בבתי שחיטה. |
| 22. בעל בית שחיטה חייב, לפי דרישת המנהל, למסור לו תסקירים על פעולות בית השחיטה. |
| 23. (תיקון התש"ף) המנהל רשאי למנות מבין עובדי התאגיד לפיקוח וטרינרי פקח לבית שחיטה ולחייב את הבעלים בהוצאות העסקתו של הפקח. |
| 24. פקח שיתמנה כאמור בתקנה 23 ימלא את התפקיד בהתאם להוראות הרופא הוטרינר. |
| 25. 3 (תיקון התשכ"א) המנהל רשאי, בהתייעצות עם המנהל הכללי של משרד הבריאות ועם הממונה על המחוז, להורות בכתב על הפסקת פעולה בבית שחיטה לתקופה שיקבע, אם לא קויימה תקנה מתקנות אלה או כל הוראה שניתנה לפיהן לגבי אותו בית שחיטה. |
| 26. שר החקלאות ימנה ועדת ערר של שלושה חברים לענין תקנות אלה, ואחד מהם יושב-ראש הועדה. |
| 27. (תיקון התשכ"א) על החלטת המנהל לפי תקנות 23 ו-25 רשאי הנפגע לערור בפני ועדת הערר תוך 20 יום מיום מסירת ההחלטה. הועדה תתן ההחלטה תוך 30 יום מיום הגשת הערר. |
| 28. (תיקון התשכ"א) הגשת הערר לא תעכב את ביצוע ההחלטה. |
| 30. לא ימכור אדם בשר-עוף ולא ייצר ממנו מוצר-מאכל, לרבות שימורים, אלא אם הוא נושא את החותם או הסימן של בית-שחיטה בהתאם לתקנה 12. |
| 31. הוראות תקנות 2 ו-3 לא יחולו על בית-שחיטה שהופעל לראשונה לפני יום פרסום תקנות אלה ברשומות (להלן - בית-שחיטה קיים) תוך 30 יום מיום תחילתן של תקנות אלה. |
| 33. תקנות אלה אינן באות לגרוע מהוראות כל דין אחר. |
| 34. תחילתן של תקנות אלה היא כתום שלושים יום מיום פרסומן ברשומות. |
| 35. לתקנות אלה ייקרא "תקנות מחלות בעלי-חיים (בתי-שחיטה לעופות), התש"ך-1960". |
(תקנות 9 ו-21) הוראות לענין בדיקת עוף לפני השחיטה ולאחריה ולענין תסקיר 1. בדיקת העוף לפני השחיטה תבוצע בידי הרופא הוטרינר או הפקח ביום השחיטה, באור יום מתאים או באור מלאכותי מספיק. 2. העוף ייבדק לענין מצב בריאותו לרבות מצבו הגופני ומראהו החיצוני. 3. הרופא הוטרינר או הפקח יאסור שחיטת עוף המגלה סימני מחלה המפורטת בתוספת השניה; עוף כאמור יושמד לפי הוראות המנהל. 4. הרופא הוטרינר יודיע, ללא דיחוי, לרופא הוטרינר הממשלתי האזורי למחלות עופות, על גילוי מחלה או חשד למחלה, וידאג כי כל הלהקה החולה או החשודה במחלה כאמור תוחזק בהסגר, במקום מבודד ממקום החזקתו של כל עוף אחר בתחום בית השחיטה. 5. נודע לרופא וטרינר שיש לחשוד, לגבי להקה מסויימת, שהובאה לשחיטה לאחר טיפול או מגע עם חומר העלול לגרום לשאריות ביולוגיות בעוף השחוט, יורה על החזרת הלהקה לבעליה, או על עיכובה לאחר שחיטה עד לקבלת החלטה סופית על פי בדיקות מעבדה, או על השמדתה. 6. הבדיקה שלאחר השחיטה תיעשה בעקבות פתיחת הגופה והוצאת הקרביים, כך שכל פנים הגופה לרבות האיברים הפנימיים ייחשף לבדיקת הרופא הוטרינר או הפקח באופן חזותי ובאופן המאפשר מישוש. 7. נתגלו בגופות של עופות או בחלקיהן סימני מחלה או פגמים כמפורט בתוספת השניה ייעשה בהם בהתאם לאמור בה לגבי כל פגם או מחלה. 8. הרופא הוטרינר ירשום כל להקה בהגיעה למשחטה ויגיש למנהל, באחד בכל חודש, תסקיר בכל הנוגע לשחיטת עופות; התסקיר יפרט את הלהקות והמשקים המגדלים, מספר העופות בלהקה, משקלה הכולל, מספר העופות הפסולים לפני השחיטה ואחריה וסיבות הפסילה באחוזים. |
(תקנה 11) הוראות לענין אישור או פסילה של עוף שנשחט א. בתוספת זו - ב. נתגלו בעוף פגם או סימני מחלה יחולו לגביו ההוראות כמפורט להלן: (1) שחפת - פסלות שלמה; (2) לוקוזיס על כל צורותיה - פסלות שלמה; (3) אלח דם וטוקסמיה - פסלות שלמה; (4) סימנים בבשרו של עוף שחוט או באיבריו הפנימיים למחלה אשר הגורמים האטיולוגיים שלה או הרעלים שהם מייצרים עלולים לסכן את בריאות האדם - פסלות שלמה; (5) פסטרלוזיס - (א) במקרים של אילוחים כלליים ייערך עיקור בשר העוף בשיטה ובמפעל שאישר המנהל לביצוע העיקור; המנהל רשאי, לאחר שבוצע העיקור, בכתב, להרשות, שימוש בבשר העוף למטרות שיקבע. (ב) במקרים של אילוח מקומי - פסלות חלקית:כל האיברים והחלקים הנגועים - פסולים; (6) מחלת נשימה כרונית - (א) עם סימנים של אלח דם וטוקסמיה - פסלות שלמה; (ב) בהעדר סימני אלח דם וטוקסמיה - פסלות חלקית:כל האיברים והחלקים הנגועים - פסולים; (7) תהליכים דלקתיים - פסלות חלקית של איברים פנימיים וחלקי גופה המגלים תהליכים כאמור, ופסלות שלמה אם נתגלו תהליכים דלקתיים מערכתיים; (8) גידולים - כל חלק מגופה הנגוע בגידול - ייפסל; נתגלו סימנים להתפשטות גידולים - פסלות שלמה; (9) טפילים - כל חלק מגופה הנגוע או מאולח בטפילים או המגלה סימן של שינויים פתולוגיים שמקורם בטפילים - ייפסל; (10) פצעים וחבלות - כל חלק נגוע - ייפסל; במקרה שיש פגיעה או חבלה ביותר מחלק אחד - פסלות שלמה; חלקי עוף שחוט המראים אודם קל מחבלה, יאושרו כראויים למאכל אדם; (11) מוות מכל סיבה שאינה שחיטה - פסלות שלמה; (12) זיהום - גופות שהזדהמו על ידי שמנים, צבעים, רעלים או מזהמים חיצוניים אחרים - פסלות שלמה; בשר עוף או איברים פנימיים אשר זוהמו באופן מקרי תוך כדי עיבוד - פסלות חלקית; (13) כוויות חמורות - פסלות שלמה, אולם רשאי המנהל, בכתב, להרשות, שימוש בגופות למטרות שהוא יורה; (14) שברים בעצמות - פסלות חלקית; (15) רקבון כתוצאה משינויים לאחר שחיטה - פסלות שלמה, אולם אם השינויים הם שטחיים בלבד ללא סימנים של תסיסה עם ריח רע - פסלות חלקית; (16) בשר עוף נגוע במחלה, מנוון, פגום, מקולקל, רקוב, מלוכלך, מצחין, מיוצר בתנאים בלתי סניטריים, מכיל חמרים רעילים או מקולקלים או חומר הדברה כימי או חומר נוסף או צבע העלולים לפגוע בבריאות אדם, או ארוז באריזה העלולה לפגוע בבריאות אדם, - פסלות שלמה; (17) ניוון כללי - פסלות שלמה, אולם המנהל רשאי בכתב, להרשות, שימוש בגופות למטרות שהוא יורה, למעט שימוש למאכל אדם. (18) שאריות ביולוגיות - בשר עוף אשר נמצאו בו שאריות ביולוגיות מעל הרמה המרבית - פסלות שלמה. טופס 1 (תקנה 9(ב)) תעודת בריאות לעופות המיועדים לשחיטה מס' / _______ / _____ / _____/ ______ /______ / ______ / ______ / ______ / ______ / ______ / (מס' שוטף) (תאריך) (מס' רישיון) אני מאשר בזאת כי בתאריך______________בשעה______________בדקתי קלינית, במשק הגידול, את להקת העופות כמפורט להלן: שם המשק המגדל______________כתובת מדויקת______________________________________________________
סוג העופות: תרנגולות / הודו / עופות מים* סוג השלוחה: פיטום / רביה קלה / רביה כבדה / רביה הודים / הטלה* סוג כל העופות המיועדים לשחיטה:____________________________________ משקל הלהקה (בטון)______________________________________________________ הצהרת הרופא הווטרינר המטפל אני מצהיר כי הלהקה אשר פרטיה רשומים לעיל נמצאת בטיפולי הרפואי הרצוף מאז הגעתה למשק עד העברתה לשחיטה המתוכננת לתאריך____________________________________. בבדיקה קלינית שערכתי בעופות במשק הגידול - (1) לא מצאתי סימנים למחלה כהגדרתה בפקודת מחלות בעלי חיים [נוסח חדש], התשמ"ה-1985, או מחלה אחרת הפוסלת את הלהקה לשחיטה למאכל אדם; (2) בעת הבדיקה הקלינית מצאתי סימנים למחלת________________________________________________ תאריך____________________________________
_________________ * סמן את המתאים. הצהרת מגדל העופות אני מצהיר כי להקת העופות אשר פרטיה רשומים לעיל לא קיבלה טיפול רפואי כלשהו בלא אישור בכתב של הרופא הוטרינר שחתם לעיל וכי מאז יום האישור עד לשיווק העופות לשחיטה לא ניתן לעופות כל חומר העלול להשאיר בו שארית ביולוגית.
טופס 2 (תקנה 19(2)) תעודת בריאות וטרינרית לבשר עוף מס'____________________________________ בהתאם לתקנה 19(4) לתקנות מחלות בעלי חיים (בתי שחיטה לעופות), התש"ך-1960 (להלן - התקנות), אני מאשר כי - (1) בשר העוף הופק בבית שחיטה_______________________ / _______________________________________
ומיועד לאחסון או לשיווק ל____________________________________; שם וכתובת מלאים (2) בשר העוף המפורט בטבלה שלהלן נבדק בידי ונמצא ראוי למאכל אדם; (3) בשר העוף הוצא מבית השחיטה במכלים שאישר המנהל לפי תקנה 19(3) לתקנות, והועמס על רכב________________________שמיועד להובלת בשר עוף שמתקיימות בו הדרישות כאמור מס' רישוי
תאריך____________________________________
י"ג באייר התש"ך (10 במאי 1960) משה דיין שר החקלאות |