| 1. | הגדרות |
| 2. | חובת רישיון |
| 3. | בקשה לרישיון רוכלות במזון |
| 4. | ביקורת המיתקן והציוד |
| 5. | הגבלת הטיפול במזון |
| 6. | מזון אסור לרוכלות |
| 7. | איכות המזון |
| 8. | שמירת מזון בטמפרטורה מבוקרת |
| 9. | מזון ארוז מראש |
| 10. | תאריך אחרון לשימוש |
| 11. | כלי הגשה |
| 12. | תנאים לאחסון מזון, לטיפול בו ולהצגתו למכירה |
| 13. | ציוד |
| 14. | מיתקני קירור |
| 15. | אחזקת מזון במיתקן קירור |
| 16. | מיתקני חימום |
| 17. | שמירת תעודות |
| 18. | מים וביוב |
| 19. | איסוף פסולת והרחקתה |
| 20. | השמדת מזון |
| 21. | ניקוי פנים המיתקן |
| 22. | מניעת מפגעים |
| 23. | מקום חניית המיתקן |
| 24. | לבוש וניקיון אישי |
| 25. | בריאות הרוכל |
| 26. | איסור אחזקת בעלי חיים |
| 27. | הגבלת רוכלות |
| 28. | סימון המיתקן |
| 29. | סייג לתחולה |
| 30. | שמירת דינים |
| 31. | ביטול |
| 32. | תחילה והוראת מעבר |
| תוספת |
תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים ברוכלות מזון), התשס"ט-2009 1בתוקף סמכותי לפי סעיף 10(א) לחוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968 (להלן - חוק רישוי עסקים), בהתייעצות עם השר להגנת הסביבה, בהסכמת שר הפנים לפי סעיף 6ג(ב) לחוק רישוי עסקים לעניין תקנה 3, ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת לפי סעיף 21א(א) לחוק-יסוד: הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מתקין תקנות אלה: |
| 1. בתקנות אלה - |
| 2. לא ינהל אדם עסק של רוכלות מזון ולא יעסוק אדם ברוכלות מזון אלא אם כן בידו רישיון שניתן לפי תקנות אלה. |
| 4. מבקש רישיון לרוכלות מזון ממיתקן יביא את המיתקן ואת הציוד אשר בו, לפי דרישת המנהל, ללשכת הבריאות המחוזית או הנפתית או למקום אחר שאישר המנהל לשם ביקורת. |
| 5. טיפול במזון שצוין כתנאי ברישיון העסק טעון את אישור המנהל, ובהתאם לתנאי האישור. |
| 6. לא יעסוק אדם ברוכלות במזון רגיש מהסוגים המפורטים להלן, ולא יטפל במזון כאמור: (1) מזון רגיש מוכן לאכילה בתפזורת ומזון רגיש שאינו מוכן לאכילה, זולת זה שהותר במפורש על ידי המנהל בתנאים שיקבע, לרבות תנאים לטיפול במזון כאמור, אשר יפורסמו באתר האינטרנט של משרד הבריאות; (2) מזון ייעודי; (3) תרכובת מזון לתינוקות (infant formula ); תרכובת מזון המשך לתינוקות (follow on formula ), ומזון לתקופת הגמילה של התינוק (weaning foods ); (4) תוסף תזונה כהגדרתו בתקנות בריאות הציבור (מזון) (תוספי תזונה), התשנ"ז-1997 (להלן - תקנות תוספי תזונה); (5) מזון אחר על פי הוראת המנהל אשר מכירתו ברוכלות עלולה לסכן את בריאות הציבור; המנהל יפרסם את הוראתו ונימוקיה באתר האינטרנט של משרד הבריאות. |
| 7. ברוכלות מזון לא יאוחסן ולא יוצג למכירה - (1) מוצר מזון שלא יוצר בעסק בעל רישיון לפי חוק רישוי עסקים ורישיון לפי צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסחר במזון, ייצורו והחסנתו), התשכ"א-1960 ((להלן - רישיון יצרן); (2) בשר, בשר עוף או מוצריהם אלא אם כן הם משחיטה בבית מטבחיים או בבית שחיטה בעל רישיון עסק לפי חוק רישוי עסקים, ורישיון יצרן, לפי העניין, וכן מצורפת להם תעודה לפי תקנות שחיטת בהמות או לפי תקנות שחיטת עופות, לפי העניין, ואושרו למאכל אדם בידי וטרינר של הרשות המקומית בטרם הוכנסו לרשות המקומית וכל תעודה וטרינרית אחרת הנדרשת לפי כל דין; (3) מזון שהוא ביצים, אלא אם כן מוינו בתחנת מיון בעלת רישיון עסק לפי חוק רישוי עסקים ומצורפת להן תעודת משלוח לפי פרק ה’ לכללי המועצה לענף הלול (הסדרת ייצור, מיון ושיווק), התשכ"ח-1968; (4) מזון שאינו ראוי למאכל אדם מחמת רקב, הזדהמות או כל סיבה אחרת. |
| 8. (א) מזון מן החי או מזון המכיל מזון מן החי, ואשר אינו מעוקר, אפוי, מיובש או משומר בדרך אחרת, וכל מזון רגיש אחר, לרבות מזון אשר על פי סימון אריזתו טעון החזקה בקירור, יוחזק במיתקן קירור שהטמפרטורה בו אינה עולה על 4 מעלות צלסיוס, ואם המזון קפוא - על 18 מעלות צלסיוס מתחת לאפס. (ב) ביצים יישמרו בטמפרטורה כמפורט בתקנות שיווק ביצי מאכל. (ג) מזון מוכן חם יישמר בטמפרטורה של 65 מעלות צלסיוס לפחות. (ד) מוצרי מזון מוקפאים שהפשירו לא יוקפאו מחדש, אלא יושמדו; מוצרי מזון טעוני קירור שהוצאו מקירור לא יקוררו מחדש, אלא יושמדו. |
| 9. מזון ארוז מראש יוחזק בעסק של רוכלות מזון באריזה המקורית של היצרן כשהוא סגור. |
| 10. בעסק רוכלות מזון, לא יוצג למכירה ולא יימצא מזון שפג התאריך האחרון לשימוש בו או התאריך האחרון המומלץ לשימוש בו, כפי שסומן על גבי אריזתו. |
| 11. בעסק של רוכלות מזון לא ייעשה שימוש אלא בכלי הגשה לשימוש חד-פעמי. |
| 20. מזון שעבר טיפול ולא נמכר באותו יום יושמד, למעט פירות וירקות שנשטפו. |
| 21. בסוף כל יום עבודה יישטף פנים המיתקן באופן יסודי במים חמים ובדטרגנט המתאים לשטיפת שאריות שומן, ויחוטא בחומר חיטוי. |
| 22. המיתקן והציוד וכן הפעלתם לא יגרמו למטרדים סביבתיים כגון רעש, ריח, עשן ופסולת. |
| 23. לאחר שעות הפעילות יחנה הרוכל את המיתקן במקום שאישר המנהל בהתאם לתקנה 3(א); מוחזק במיתקן מזון הטעון קירור - יהיה במקום החניה חיבור תקני לחשמל, להפעלתם התקינה של מיתקני הקירור. |
| 26. רוכל לא יחזיק בעלי חיים במיתקן רוכלות. |
| 27. (א) לא יחזיק רוכל מזון ולא ימכור מוצרים שאינם מזון במיתקן רוכלות, אלא באישור המנהל. (ב) לא יחזיק רוכל מזון סוגי מזון שלא אושרו ברישיון העסק שקיבל. |
| 28. על הדופן החיצונית של המיתקן יסומנו שמו ומענו של בעל רישיון הרוכלות, בעברית באותיות דפוס שגודלן 20 ס"מ לפחות. |
| 29. תקנות אלה לא יחולו על ירידי מזון. |
| 30. תקנות אלה באות להוסיף על כל דין. |
| 31. תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים ברוכלות מזון), התשל"ד-1973 - בטלות. |