שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > ראש עיריית נצרת עילית שמעון גפסו וסגנו הורשעו בלקיחת שוחד מחבר מועצה

חדשות

ראש עיריית נצרת עילית שמעון גפסו וסגנו הורשעו בלקיחת שוחד מחבר מועצה, צילום: צילום: Getty images Israel
ראש עיריית נצרת עילית שמעון גפסו וסגנו הורשעו בלקיחת שוחד מחבר מועצה
22/02/2015, עו"ד לילך דניאל

בית המשפט המחוזי קבע כי גפסו וסגנו עדי ברקו דרשו מאחד מחברי מועצת העיר להתפטר כדי למנוע את פיטוריה של אשתו מהחברה הכלכלית לפיתוח העיר, שברקו עמד בראשה. השופט עודד גרשון קבע כי גפסו היה מעורב באופן אישי ביצירת ההתניה לחבר המועצה והיה מודע היטב לטיב המעשים ולמכלול הנסיבות

בית המשפט המחוזי הרשיע את ראש עיריית נצרת עילית שמעון גפסו וסגנו עדי ברקו בעבירה של לקיחת שוחד, לאחר שנמצא כי השניים דרשו מאחד מחברי המועצה להתפטר על מנת שאשתו לא תפוטר מעבודתה. השופט עודד גרשון קבע כי לא רק שגפסו ידע על ההתניה הקושרת את אי פיטורי אשת חבר המועצה בכך שהחבר יתפטר מכהונתו, אלא שגם היה מעורב באופן אישי ביצירת ההתניה האמורה מראשיתה. כן נמצא כי חזקה ששני הנאשמים היו מודעים הן לטיב המעשים והן למכלול הנסיבות.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

גפסו כיהן החל משנת 2008 כראש עיריית נצרת עילית. באותה שנה נבחר ברקו כחבר מועצת העיר, ובסמוך לאחר הבחירות התמנה לסגנו של גפסו וליו"ר דירקטוריון החברה הכלכלית לפיתוח העיר.

נגד השניים הוגש כתב אישום שייחס להם עבירה של לקיחת שוחד. על פי העובדות הנטענות, עם היבחרו לראשות העירייה הרכיב גפסו קואליציה עירונית רחבה, כשבמהלך המגעים להקמתה קיבל אחד מחברי מועצת העיר שנבחרו (המתלונן) פניות מגורמים שונים שבמסגרתן הוצע לו להצטרף לקואליציה או להתפטר מתפקידו, תוך שנאמר לו כי באם לא יעשה כן עשויה אשתו להיות מפוטרת מעבודתה בחברה הכלכלית. עוד נטען בכתב האישום כי בחודשים שלאחר הבחירות הנחו הנאשמים את מנכ"לית החברה הכלכלית באותה עת להכין רשימה של עובדים המועמדים לפיטורין, אולם היות וזו לא כללה את אשת המתלונן ברשימה, הכניסו אותה הנאשמים בעצמם לרשימה במקום עובד אחר.

משנודע למתלונן אודות הכוונה לפטר את אשתו, פנה לסגן ראש העיר ואמר לו כי הוא מסכים להצעה להצטרף לקואליציה אולם זה השיב כי האופציה אינה רלוונטית עוד, אך אם המתלונן יתפטר ממועצת העיר – אשתו לא תפוטר מעבודתה. תשובה דומה קיבל המתלונן גם מראש העירייה עצמו.

בשלב מסוים, הודיע המתלונן כי יתפטר מעבודתו אולם בסופו של דבר לא עשה כן, ועל כן נערך לאשתו שימוע והוחלט לפטרה. בהמשך, נפגש המתלונן עם הנאשמים בלשכתו של ראש העירייה, שם שב והציע להם כי יצטרף לקואליציה על מנת לבטל את פיטוריה של אשתו אך הנאשמים דחו את ההצעה. על רקע זה, טענה המאשימה כי במעשיהם התנו הנאשמים בצוותא חדא שוחד בהיותם עובדי ציבור, בכך שהתנו את המשך העסקתה של אשת המתלונן בחברה הכלכלית בהתפטרותו של המתלונן מתפקידו כחבר מועצת העיר, וייחסה להם עבירה של לקיחת שוחד.

השופט עודד גרשון הרשיע את הנאשמים בעבירות שיוחסו להם. בפתח דבריו וטרם הדיון לגופו, הביע השופט את מורת רוחו מהאופן שבו נוסח כתב האישום באופן פגום ולקוי, תוך אי דיוקים לא מעטים ואף אמירות מפורשות או דברים שנאמרו במשתמע שבסופו של דבר התברר שאינם נכונים או שיוצרים רושם מוטעה. בנוסף, שוכנע השופט כי כתב האישום הוגש בשיהוי. עם זאת, נקבע כי ליקויים אלו אינם משנים את התוצאה הנלמדת מהראיות.

השופט גרשון קבע עוד כי לא ניתן לבסס את הכרעת הדין על דבריו של גפסו, שכן הונחה מסכת ראייתית נסיבתית המצביעה על כך שגפסו לא רק ידע על ההתניה הקושרת את אי פיטורי אשתו של המתלונן ממקום עבודתה בכך שהמתלונן יתפטר מחברותו במועצה והסכים לכך – אלא שגם היה מעורב באופן אישי ביצירת ההתניה האמורה מראשיתה. לאור האמור, קבע השופט כי יש לבסס את הכרעת הדין על הגרסה שנמסרה על ידי המתלונן ועל הראיות שהובאו בפניו מפיהם של העדים השונים מטעם המאשימה.

עוד נקבע כי הרקע לקבלתה של אשת המתלונן לעבודה, איכות עבודתה, ההחלטה לפטרה והפיטורים עצמם אינם רלוונטיים כלל להכרעה בתיק זה, על אף שחלק ניכר מטענות ההגנה הוקדש לנושאים אלו.

השופט גרשון דחה את טענות ההגנה בנוגע להתנהלות המשטרה בניהול החקירה וקבע כי אין בהן ולא כלום. כך, דחה השופט את הטענה שהמתלונן שימש סוכן של המשטרה או כי החוקרים התכוונו להעסיקו או להשתמש בו כסוכן משטרתי. לעניין אי חקירתם של עדים מהותיים, ציין השופט כי בדרך כלל יתקשה בית המשפט לבקר בעת שהוא דן בתיק פלילי ספציפי המונח בפניו את שיקולי החוקרים בזמן אמת, ובכלל זאת השאלה האם לחקור עד זה או עד אחר ואם נכון היה לעשות כן אם לאו. בנוסף, הרשות החוקרת אינה חייבת לאסוף והתביעה אינה חייבת להציג את כל הראיות הקיימות במקרה פלוני אלא יכולה היא להסתפק בראיות המספיקות לשם הרשעה במידה הנדרשת בפלילים.

לבסוף, קבע השופט כי התקיים לגבי שני הנאשמים היסוד העובדתי של עבירת השוחד, וכי השתלשלות העניינים העובדתית כפי שנקבעה מקימה חזקת מודעות כך שחזקה על שני הנאשמים שהיו מודעים לטיב המעשים שעשו כמו גם לקיום הנסיבות.

 

ת"פ 37380-06-13

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

בג"ץ דחה את עתירת ראש עיריית נצרת עילית המושעה לבטל את כתב האישום נגדו 

 

כתב אישום נוסף הוגש נגד ראש עיריית נצרת עילית בגין שוחד והפרת אמונים

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:137
קומיט וכל טופס במתנה