שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > הגאדג'טים בבית חשפו בגידות והברחות רכוש – האם אפשר להציגם בביהמ"ש?

חדשות

הגאדג'טים בבית חשפו בגידות והברחות רכוש – האם אפשר להציגם בביהמ"ש? , צילום: צילום: Getty images Israel
הגאדג'טים בבית חשפו בגידות והברחות רכוש – האם אפשר להציגם בביהמ"ש?
06/01/2015, ליאור שדמי שפיצר

המוניטור של הילדה חשף את המאהב של האימא, הסמארטפון של הבעל העביר בשידור חי את בילוייו הפרטיים והמצלמה במסדרון תיעדה את תיקון המקרר הארוך בהיסטוריה. עו"ד אבי גפן, מומחה לדיני משפחה, מסביר מהו הקושי להציג ראיות אלה בבית המשפט, ולמה דווקא בביה"ד הרבני הן עשויות להתקבל באהדה

המוניטור של הילדה חשף את המאהב של האימא, הסמארטפון של הבעל העביר בשידור חי את בילוייו הפרטיים והמצלמה במסדרון תיעדה את תיקון המקרר הארוך בהיסטוריה ועוררה את חשדם של הדיינים בבית הדין הרבני. פיתוחים טכנולוגיים עשויים לחשוף מציאות כואבת, כמו בגידות כלכליות ורגשיות, אך קיים קושי רב להציגן בפני בית המשפט לענייני משפחה. לדברי עו"ד אפי גפן, מומחה בדיני משפחה, ראיות שהושגו תוך עבירה על איסור האזנת סתר או תוך חדירה לפרטיות נדחות על הסף בבתי המשפט האזרחיים, אך בתי הדין הרבניים, לעומת זאת, מרבים לקבלם כראיות קבילות.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

הקלטת שיחה בארבע עיניים או אוזניים, כשהמקליט הוא חלק מן השיחה איננה נחשבת לעבירה על חוק האזנות סתר, אך כאשר המקליט מצותת לשיחה שבה אין לו חלק הדבר נחשב להאזנת סתר ואסור בחוק. "אפילו כשמדובר בבני אותה משפחה, המדברים ביניהם בחדרי חדרים – חל איסור להאזין להם, לרבות השענת המכשיר הסלולרי על דלת החדר, בניסיון להקליט את הדברים הנאמרים", אומר עו"ד גפן. "לעומת זאת, אם הדברים נאמרים בקול רם ולא בחדר סגור, בית המשפט לא יראה בכך האזנה, וזאת משום שלא נעשה ניסיון להסתיר את הדברים". לדבריו, גם הקלטה בעקבות פעולות שנעשו בשוגג תיחשב לא חוקית בבית המשפט: כך למשל, הקלטת שיחת טלפון בין אישה למאהב שלה, שנקלטה על ידי מוניטור של תינוק המוצב בחדר הילדים, לא תוכל לשמש ראיה בבית המשפט.

לא לשכוח לצאת מפרופיל הפייסבוק

עו"ד גפן מבהיר כי לא כל תרשים של צדדים שלישיים נחשב אסור: "אין דין שיחה מוקלטת כדין מסרון בסלולרי. הפסיקה מתייחסת באופן שונה אל צילום מסרון שהגיע, למשל, אל טלפון נייד של הבעל, לעומת הקלטת שיחה באותו מכשיר טלפון, כאשר שני השותפים אינם מודעים לכך שצד שלישי מקליט אותם", הוא מסביר. "הפסיקה מתייחסת אל מסרונים שהגיעו למכשיר כאל נקודת קצה. ניתן לצלם את נקודת הקצה, גם אם הצלם איננו בעל המכשיר, והראייה תהיה כשרה לפי דיני הראיות".

"הפסיקה מתייחסת בצורה מורכבת גם אל ראיות שהושגו מתאי דואר אלקטרוניים ומפרופילים ברשתות חברתיות ואתרי הכרויות. נאסר על גברים ונשים לפרוץ לתיבת הדוא"ל הפרטית של בני זוגם, אך ניתן להיכנס להודעות פרטיות אם תיבת הדוא"ל פתוחה, ונמצאת על המחשב המשותף של בני המשפחה", אומר עו"ד גפן ומדגיש כי אותו דין נוגע גם לפייסבוק – "אסור לפרוץ אל פרופיל הפייסבוק האישי של בן או בת הזוג, אבל אם הבעלים של הפרופיל שכח לצאת ממנו כשהוא עושה שימוש במחשב המשפחתי – אזי אם יצולמו ההודעות או הפרטים בפרופיל על ידי בת זוגו – לא ייחשב הדבר כחדירה לפרטיות או כעבירה על חוק האיסור להאזנת סתר".

לדברי עו"ד גפן, בין בתי המשפט לבתי הדין הרבניים קיימים הבדלי גישות בכל הנוגע לראיות המושגות באמצעות האזנות סתר. בעוד שבתי המשפט האזרחיים פוסלים ראיות שכאלה, חלק מההרכבים בבתי הדין הרבניים עשויים לקבל אותן ואף להכריע באמצעותן בסוגיות שעומדות במרכז הסכסוך בין בני הזוג.

אחת הדוגמאות לכך היא התופעה הטכנולוגית המוזרה בשנים האחרונות, לפיה סמארטפונים מחייגים לאדם בטעות, ללא כל כוונה וידיעה של בעליהם. "כך לפתע, מתחילה האישה החוקית לשמוע בשידור חי את כל אשר עובר על בעלה בזמן אמת, וכך גם נחשפים מקרי בגידה רבים באופן ברור ובוטה", אומר עו"ד גפן. "בעוד שהקלטה של שיחה שכזו לא תוכל לשמש כראייה בבית המשפט האזרחי, יש סיכוי מסוים שדייני בית הדין יבקשו לשמוע אותה, ויתכן שאף יכריעו בתיק נגד הבעל הבוגדני שניאופיו הוכחו". לדבריו, לדבריו, להבדלי הגישות הללו עשויים להיות השלכות מרחיקות לכת במקרה של בגידה: "גבר שגילה כי אשתו מנהלת רומן מאחורי גבו והצליח להוכיח זאת באמצעות האזנות סתר, עשוי במקרים מסוימים להשיג פטור מתשלום מזונות אישה מבית הדין הרבני, וכן פטור מתשלום כתובה. הדבר עשוי להכריע למשל למי תועבר הדירה המשותפת. אם האישה מוכיחה שבעלה בוגד בה באמצעות ראיות שהושגו בדרך אסורה, היא תוכל לעיתים להציג את הראיות הללו בפני הדיינים ולזכות באהדתם. במקרים כאלה הדבר עשוי לגרום לכך שהדיינים יפסקו לה את מלוא דמי כתובתה, ואף מעבר לכך. גם פה, מדובר בסכומים שיכולים להגיע למאות אלפים ואף למיליוני שקלים".

מתקן המקררים ששבר את שיא גינס

עו"ד גפן מספר כי מאז הפך הסמארטפון לפריט חובה בכל בית בישראל, החלו מגיעות ראיות מאד מעניינות לדיוני גירושין הנערכים בבתי המשפט ובתי הדין בישראל. כך, למשל, מספר רב של אפליקציות מיקום המותקנות על טלפון סלולרי יכולות לשרטט מסלול מדויק של בעלי הסמארטפון, לאורך שבועות וחודשים. הראיות הללו עשויות לשמש כראיה בבית משפט ובבתי הדין והדבר יוכרע על פי הדרך שבה הושגו. "אם הבעל שותל רוגלה על הטלפון הסלולרי של האישה, או מפעיל בו אפליקציית מיקום ששולחת לו דיווח ללא ידיעתה והסכמתה של אשתו – מדובר בחדירה קשה לפרטיות, ועל כן ראיות שכאלה לא יוכלו להיות מוצגות בבית משפט", הוא מסביר. "לעומת זאת, אם הבעל שותל מטעמי בטיחות מדבקת GPS על הרכב המשפחתי, אשר מדווחת לו על מיקומה של המכונית לאורך שעות היום – מדובר במעקב לגיטימי שיתקבל כראיה בבית המשפט".

בכל הנוגע להקלטה של אדם מסומם או כזה המדבר מתוך שינה וחושף סודות אינטימיים, הפסיקה אינה חד משמעית, אך היא נוטה לראות בכך האזנת סתר, אומר עו"ד גפן. "חוק האזנות הסתר מתייחס במפורש לנושא של דיבור מדעת, ובמקרה שבו האדם המוקלט מסומם או מדבר מתוך שינה, מדובר בדיבור שאין עליו שליטה ועל כן רואה החוק בהקלטתו כמעשה אסור. מצד שני, בבית הדין הרבני בירושלים קיבלו הדיינים את הקלטתה של האישה המדברת מתוך שינה כהוכחה לרומן שניהלה מאחורי גבו של הבעל".

לדברי עו"ד גפן, החוק אוסר התקנת האזנות סתר ברחבי הבית, אך עם זאת, מותר להשתיל מצלמות אבטחה ללא קלט סאונד במקומות ציבוריים, בהם הכניסה לבית, חדר המדרגות וכן בחללים שאינם אינטימיים דוגמת הסלון והמטבח. המצלמות נטולות הקול נמנעות למעשה מהקלטת שיחות בין אנשים, אך מתעדות כל דבר שנראה בספקטרום שלהן. בחללים אינטימיים דוגמת חדר השירותים, המקלחת וחדר השינה, אסורה התקנתה של כל מצלמה, עם ובלי סאונד.

לדברי עו"ד גפן, הגיע אליו תיק למשרד שבו תועד טכנאי מקררים אשר ככל הנראה שבר את שיא גינס בתיקון איטי של מקרר. הוא הוזמן אל ביתה של האישה ולא יצא ממנו כל הלילה, וכך לאורך מספר לילות. כניסותיו ויציאותיו מביתה של האישה תועדו על ידי מצלמת אבטחה שהוצבה על ידי הבעל מעל דלת הכניסה לדירה. לדברי עו"ד גפן, הדיינים ראו בכך ראייה ברורה כי האישה מבצעת מעשי כיעור, ולמעשה קיימת סבירות רבה ביותר כי היא בוגדת בבעלה עם טכנאי המקררים.

מנגד, מצלמות אבטחה הצילו לא פעם בעלים מעלילות שווא שנבדו מליבן של נשותיהם. כך למשל, מספר עו"ד גפן על גבר שייצג בעבר, אשר אשתו העלילה עליו עלילת שווא על מעשי אלימות מפורטים. היא לא ידעה כי הבית מרושת במצלמות אבטחה, ושמההקלטות ניתן לראות ללא כל קושי כי האישה מחבלת בעצמה – מוצצת את בשר ידה כדי ליצור כתמים כחולים ומכה בפניה במטרה לביים מקרה של אלימות שכביכול ביצע בעלה.

כאשר מושגות ראיות העשויות לסייע לבני זוג במאבקם על זכויותיהם, ממליץ עו"ד גפן לפנות לייעוץ משפטי, על מנת לבדוק את הדרכים הראויות לעשות שימוש בראיות בצורה שתתקבל על ידי בתי הדין ובתי המשפט בישראל.

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

אויב אינטימי: איך תגלי אם בעלך בוגד, מסתיר רכוש או חוגג עם קטינות? 10 טיפים

 

העליון: אשתך בגדה בך? בן זוגך נואף? לא תוכלו לתבוע על נזק נפשי 

 

 

 

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:117
קומיט וכל טופס במתנה