תאריך תצוגה: 08/07/2020

טיוטת תקנות

 

שם התקנות המוצעות

תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מותרות של תרכובות פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים) , התש"ף-2020

 

 

 

 

מטרת התקנות המוצעות והצורך בהן

בתהליך שריפה נוצרות ומשתחררות תרכובות רבות בעלות רעילות גבוהה לאדם חלקן זוהו וסווגו על ידי ארגון חקר הסרטן העולמי (IARC) כבעלות פוטנציאל לגרימת סרטון ברמות שונות. רמת התרכובות הנ"ל עולה באופן משמעותי בשריפה של עץ שעובד עם כימיקלים ובשריפה של דלקים.

תרכובות פחמימניים ארומטיים רב טבעתיים  (PAHs- Polycyclic Aromatic Hydrocarbons)  הינה קבוצה גדולה של תרכובות אורגניות הנוצרות ומשוחררות בתהליך שריפה של חומר אורגני כדוגמת מזון. למשפחה זו משתייכות מאות תרכובות, 4 מתוכן הינן החשובות ביותר במזון.

 

חשיפה לפחמימנים ארומטיים רב טבעתיים (PAHs) עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד מערכות שונות בגוף האדם כדוגמת הכבד, פגיעה במערכת הרבייה וההתפתחות ולפגיעה במערכת החיסון. חלק מהפחמימנים הארומטיים הרב טבעתיים מסווגים כמסרטנים, כדוגמת בנזופירן (benzo[α]pyrene) המסווג כמסרטן לבני אדם (קבוצה 1).

קביעת רמות מקסימליות מותרות של תרכובות PAHs במזון בישראל תעזור לצמצם את חשיפת הציבור לתרכובות רעילות אלה.

 

 

להלן נוסח טיוטת התקנות המוצעות:

 

 

 

 

 

 

טיוטת תקנות מטעם משרד הבריאות:

טיוטת תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מותרות של תרכובות פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים) , התש"ף-2020

 

בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015[1] (להלן – החוק), אני מתקין תקנות אלה:

הגדרות

1.  

בתקנות אלה –

 

 

"פחמימנים ארומטיים רב–טבעתיים" - Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH's);

 

 

"רמה מותרת" - הרמה המרבית המותרת במיקרוגרם לק"ג (µg/Kg) של פחמימן רב טבעתי במזון.

הסדרת ייצור יבוא או מכירת מזון המכיל פחמימנים ארומטיים רב–טבעתיים

2.  

עוסק במזון לא ייצר, ייבא או ימכור מזון, המנוי  בטור א' בתוספת והמכיל פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים אלא אם כן רמת ה-Benzo(α)pyrene  שיש בו אינה עולה על הרמה המותרת המצוינת לצדו בטור ב' או רמת סכום התרכובות Benzo(α)pyrene, Benz(α)anthacene,  Benzo(b)fluranthene ו-Chrysene, שיש בו אינה עולה על המצוין לצדו בטור ג'.

איסור עישון מזון בבעירה

3.  

עוסק במזון לא ייצר, ייבא או ימכור מזון אשר עבר עישון בבעירה אלא אם:

 

 

 

 

(א)  בתהליך העישון לא השתמשו בעצים מעובדים על ידי כימיקלים,  לרבות נסורת עצים ושבבי עץ מעובדים על ידי כימיקלים;

 

 

 

(ב) בתהליך הבעירה לא השתמשו בדלקים אלה: סולר, צמיגים ישנים ו/או תוצרי נפט.

 

 

 

תוספת

(תקנה 2)

רמות מותרות במזון של פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים במיקרוגרם לק"ג (µg/Kg)

טור א'

טור ב'

טור ג'

מוצר מזון

רמה מותרת

(מיקרוגרם לק"גµg/Kg

רמה מותרת

(מיקרוגרם לק"גµg/Kg )

 

Benzo(α)pyrene

סכום של Benzo(α)pyrene ,

Benz(α)anthacene, Benzo(b)fluranthene, Chrysene

בשר ומוצרי בשר מעושנים

2.0

12

דגים ומוצרי דגים מעושנים למעט המפורטים

2.0

12

דגי שפרוט (Sprattus sprattus), והרינג (Clupea harengus membras) מעושנים ומוצריהם

5.0

30

צדפות

6.0

35

דגניים ומוצריהם

1.0

1.0

מזון לתינוקות ופעוטות כולל מזון על בסיס דגניים, תרכובות לתינוקות ותרכובות המשך לתינוקות ופעוטות

1.0

1.0

מזון ייעודי

1.0

1.0

שמנים ושומנים (למעט חמאת קקאו ושמן קוקוס) מוכנים לאכילה או כרכיב במזון

2.0

10

פולי קקאו ומוצריהם (למעט המוצרים המפורטים)

5.0 על בסיס שומן

30 על בסיס שומן

 

סיבי קקאו ומוצרים מהסיבים המיועדים כחומר גלם/כרכיב במזון

3

15

שמן קוקוס מוכן לאכילה או כרכיב במזון

2.0

20

תמצית עישון

10

20

טוגני (צ'יפס) בננה

2

20

צמחי תבלין מיובשים ותבלינים מיובשים, למעט הל ומיני פלפל (Capsicum spp.) מעושן

10

50

 

תוספי תזונה

כולל תוספי תזונה המכילים צמחים כולל אצות, פטריות וחזזיות; פרופוליס, מזון מלכות, ספירולינה ומוצרי ההכנה והעיבוד שלהם ולמעט שמן ושומנים צמחיים

10

50

 

___ ב________ התש"ף (___ ב________ 2020)

(חמ.......)

_______________

יולי (יואל) אדלשטיין

שר הבריאות

 

 

 

 



[1] ס"ח התשע"ו, עמ' 90.