שם התקנות המוצעות
תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מותרות של תרכובות פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים) , התש"ף-2020
מטרת התקנות המוצעות והצורך בהן
בתהליך שריפה נוצרות ומשתחררות תרכובות רבות בעלות רעילות גבוהה לאדם חלקן זוהו וסווגו על ידי ארגון חקר הסרטן העולמי (IARC) כבעלות פוטנציאל לגרימת סרטון ברמות שונות. רמת התרכובות הנ"ל עולה באופן משמעותי בשריפה של עץ שעובד עם כימיקלים ובשריפה של דלקים.
תרכובות פחמימניים ארומטיים רב טבעתיים (PAHs- Polycyclic Aromatic Hydrocarbons) הינה קבוצה גדולה של תרכובות אורגניות הנוצרות ומשוחררות בתהליך שריפה של חומר אורגני כדוגמת מזון. למשפחה זו משתייכות מאות תרכובות, 4 מתוכן הינן החשובות ביותר במזון.
חשיפה לפחמימנים ארומטיים רב טבעתיים (PAHs) עלולה לגרום לפגיעה בתפקוד מערכות שונות בגוף האדם כדוגמת הכבד, פגיעה במערכת הרבייה וההתפתחות ולפגיעה במערכת החיסון. חלק מהפחמימנים הארומטיים הרב טבעתיים מסווגים כמסרטנים, כדוגמת בנזופירן (benzo[α]pyrene) המסווג כמסרטן לבני אדם (קבוצה 1).
קביעת רמות מקסימליות מותרות של תרכובות PAHs במזון בישראל תעזור לצמצם את חשיפת הציבור לתרכובות רעילות אלה.
להלן נוסח טיוטת התקנות המוצעות:
טיוטת תקנות מטעם משרד הבריאות:
טיוטת תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (רמות מותרות של תרכובות פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים) , התש"ף-2020
|
בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015[1] (להלן – החוק), אני מתקין תקנות אלה: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
הגדרות |
1. |
בתקנות אלה – |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"פחמימנים ארומטיים רב–טבעתיים" - Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH's); |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
"רמה מותרת" - הרמה המרבית המותרת במיקרוגרם לק"ג (µg/Kg) של פחמימן רב טבעתי במזון. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
הסדרת ייצור יבוא או מכירת מזון המכיל פחמימנים ארומטיים רב–טבעתיים |
2. |
עוסק במזון לא ייצר, ייבא או ימכור מזון, המנוי בטור א' בתוספת והמכיל פחמימנים ארומטיים רב-טבעתיים אלא אם כן רמת ה-Benzo(α)pyrene שיש בו אינה עולה על הרמה המותרת המצוינת לצדו בטור ב' או רמת סכום התרכובות Benzo(α)pyrene, Benz(α)anthacene, Benzo(b)fluranthene ו-Chrysene, שיש בו אינה עולה על המצוין לצדו בטור ג'. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
איסור עישון מזון בבעירה |
3. |
עוסק במזון לא ייצר, ייבא או ימכור מזון אשר עבר עישון בבעירה אלא אם:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
(א) בתהליך העישון לא השתמשו בעצים מעובדים על ידי כימיקלים, לרבות נסורת עצים ושבבי עץ מעובדים על ידי כימיקלים; |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
(ב) בתהליך הבעירה לא השתמשו בדלקים אלה: סולר, צמיגים ישנים ו/או תוצרי נפט. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
תוספת (תקנה 2) רמות מותרות במזון של פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים במיקרוגרם לק"ג (µg/Kg) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
___ ב________ התש"ף (___ ב________ 2020)
(חמ.......)
_______________
יולי (יואל) אדלשטיין
שר הבריאות