תאריך תצוגה: 01/09/2017
הקליקו על כותרת הסעיף
1. הגדרות
2. הסדרת התקשורת של מפעיל עם ספק מזון מורשה
3. הרכב המזון, ערכו התזונתי וכמותו
4. איסור אספקת מזון אסור
5. איסור אספקת מזון אסור
6. פרסום הרכב המזון המסופק בצהרון
7. תחילה

תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2017 1

בתוקף סמכותי לפי סעיפים 4, 5 ו–25 לחוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2016 (להלן - החוק), ולפי סעיפים 3, 137 ו–138 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015 (להלן - חוק המזון), ולאחר התייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
 
1.   
"בשר מעובד" - בשר מוכן לאכילה שאיננו מנתח שלם ושעבר תהליכי עישון, תסיסה, כבישה או תהליכים אחרים שנועדו לשפר את הטעם או המרקם או בשר שהוספו לו חומרים כדי לשפר אותו לאורך זמן או לעצבו;
"גודל מנה" - משקל או נפח של פריט מזון בארוחה;
"גיל גן" - גילאי 3 עד 5 שנים;
"גיל בית ספר" - גילאי 6 עד 10 שנים;
"כוס" - כוס מדידה בנפח 240 מ"ל;
"מזון" - מזון המיועד להספקה או למכירה לצהרון;
"מזון אסור" - מזון המפורט בטור א' בתוספת השנייה;
"מזון ייעודי" - מזון המותאם לצרכים בריאותיים או תזונתיים מיוחדים בהתאם לגיל, למין ולמצב תחלואה;
"מזון מותר" - מזון המפורט בטור ב' בתוספת השנייה;
"מנה עשירה בחלבון" - מנה המכילה חלבון וברזל בכמות המפורטת בתוספת השישית, לפחות, ותכולת הנתרן והשומן שבה אינה עולה על הכמות שבתוספת השישית;
"מפקח" - מפקח כמשמעותו בסעיף 23 לחוק;
"ספק מזון מורשה" - כהגדרתו בסעיף 1 לחוק;
"פרי העונה" ו"מנה" , לעניין פרי - הפירות וגודל המנה לגבי כל פרי, שבתוספת השביעית;
"תפריט" - רשימת המזונות המוגשים כארוחה.
2.   
3.   
4.   5.   
איסור אספקת מזון אסור
ספק מזון מורשה לא יספק ולא ימכור למפעיל הצהרון מזון אסור.

מזון ייעודי

(א) מסר הורה של ילד למפעיל הצהרון הודעה בכתב כי על ילדו להימנע מצריכת מזונות מסוימים, יצרף לו, בתוך שבועיים ממועד מתן ההודעה בכתב, אישור רפואי המעיד על הצורך להימנע מצריכת מזונות מסוימים כאמור (להלן - הודעה).
(ב) נמסרה הודעה כאמור בתקנת משנה (א), יספק המפעיל לאותו ילד ארוחות שהרכבן מזון ייעודי המותאם לילד בהתאם להודעה, ובלבד שארוחות כאמור יכולות להיות מסופקות בידי ספק המזון המורשה המספק מזון לאותו צהרון או על ידי ספק מזון מורשה אחר.
(ג) ארוחה הכוללת מזון ייעודי תסומן באותיות בצבע בולט לעין הנוגד את רקע האריזה, הניתנות לקריאה בנקל וזהות בהדגשתן, והמזהות את הרכב המזון הייעודי המיועד לילד.
6.   
7.   

לפי חוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2016 (להלן - החוק) אני _____________________________ הח"מ,

ליחיד: שם פרטי ___________________________________ שם משפחה ______________________________

בעל רישיון תקף מספר _____________________________ שתוקפו עד _____________________________

לתאגיד: סוג התאגיד _______________________________ ומספרו __________________________________

בעל רישיון תקף מספר _____________________________ שתוקפו עד _____________________________
מצהיר בזה כדלקמן:
1. המזון שאספק או שאמכור לצהרון (שם הצהרון וכתובתו ___________________________ שמפעיל אותו (שם המפעיל וכתובתו _____________________________ מיוצר ________________________ במפעלי (שם העיר וכתובת המפעל שבו יוצר המזון _____________________________ והמזון עומד בהוראות חקיקת המזון לפי חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015, והוראות חוק לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2016, ותקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה בצהרונים, התשע"ז-2017 (להלן - התקנות);
2. אני מתחייב כי הארוחות שאספק או אמכור לצהרון לא יכילו מזון אסור כהגדרתו בתקנות;
3. הרכב הארוחה יהיה מגוון ויוכן לפי תקנה 3 לתקנות, בהתאם לגיל הילד לרבות תדירות וגודל המנה.
יחיד: חתימה וחותמת המצהיר _____________________________ ___________________________________
תאגיד: חתימת מורשה חתימה בתאגיד וחותמת התאגיד _____________________________________

(תקנות 1, 3(2) ו–4)
מזונות מותרים ואסורים
סוג המזון
טור א' - מזונות אסורים
טור ב' - מזונות מותרים
1. שתייה חמה/קרה
משקאות דיאטטיים, ברד, משקאות אנרגיה, משקאות מתוקים וממותקים, קפה ותה
מים/סודה/קפה ותה בלא סוכר או ממתיק מלאכותי בתוספת 30 מ"ל לכל היותר חלב או משקה סויה/מים עם צמחי תבלין ובכלל זה לואיזה, נענע
2. מיני מאפה
מיני מאפה עשירים בשומן, ובכלל זה בורקס, מלאווח, ג'חנון ובצקים אחרים העשירים והמועשרים בשומן, מיני מאפה מתועשים ובכלל זה פיצה; לעניין זה, "עשיר בשומן" - מעל 20 גרם שומן כללי ב–100 גרם מזון מיני מאפה עשירים בסוכר ובכלל זה: עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים ופלים; לעניין זה, "עשיר בסוכר" - מעל 10 מיליגרם ב–100 גרם מזון
מאפים מקמח מלא, שמנים שאינם מוקשים מהצומח ובכלל זה שמן זית וקנולה
3. מנות מתועשות להכנה מהירה
מנות אישיות ארוזות מראש, מנות המוכנות על בסיס אבקה להכנת מחית, תערובות להכנת מרקים, וכן צ'יפס
 

סוג המזון
טור א' - מזונות אסורים
טור ב' - מזונות מותרים
4. מזונות עשירים במלח (נתרן)
מזון עשיר במלח (נתרן), ובכלל זה אבקות מרק, חמוצים, פיצוחים מלוחים, חטיפים מלוחים; לעניין זה, "עשיר במלח (נתרן)" - מעל 400 מיליגרם נתרן ב–100 גרם מזון
 
5. תיבול ורטבים
אבקות תיבול, אבקות או תערובות המכילות תמציות תבלינים, תחליפים לתיבול ובכלל זה רטבים מוכנים, מיונז, קטשופ, רוטב סויה, חמאה, מרגרינה, תערובות תבלינים מוכנות
שמן קנולה או שמן זית, ניתן להשתמש בעשבי תיבול מיובשים או טריים
6. פירות וירקות ירקות ופירות טריים, מגוונים, עונתיים:
 
• ירקות - 5 סוגים בשבוע

• פירות - 4 סוגים בשבוע לפי הקבוע בתוספת השביעית
7. דגנים
 
יש להגיש דגנים מלאים בלבד ובלא תוספת סוכר
8. מזונות עשירים בשומן רווי
מזונות עשירים בשומן רווי ובשומן טרנס מ–0.5 גרם ל–100 גרם ומעלה
מזונות עשירים בשומן צמחי בלתי רווי ובכלל זה: טחינה, אבוקדו, שמן זית, שמן קנולה, ממרח בוטנים בלא תוספת סוכר
9. ממרחים וממתקים
ממרחים עתירי שומן או עתירי סוכר ובכלל זה: שוקולד, חלבה, דבש, סילאן וריבה, ממתקים
טחינה עשויה מטחינה גולמית, חומוס עד 9% שומן בתוספת טחינה בלבד, אבוקדו, בוטנים לא מתוקים
10. אופן הכנת מזון
מזונות שעברו טיגון
מזונות שעברו אפייה, צלייה, בישול, הקפצה או אידוי
11. מזון עשיר בחלבון
1. מוצרי בשר מעובדים

2. מוצרים מעובדים מהצומח - קטניות שהוספו להם חומרים מסמיכים, מרככים, מייצבים, משמרים, סיבים תזונתיים שמקורם לא מחומרי הגלם, חומרי כבישה, סופחי מים או חומרים משפרי טעם וצבע
מזון עשיר בחלבון - מנות דלות בשומן מן החי ומהצומח, חלקי בשר בקר רזה, עוף בלא עור, תבשיל קטניות


[1.] ק"ת 7852, התשע"ז (17.8.2017), עמ' 1666.

מפת מסמך

1. הגדרות
2. הסדרת התקשורת של מפעיל עם ספק מזון מורשה
3. הרכב המזון, ערכו התזונתי וכמותו
4. איסור אספקת מזון אסור
5. איסור אספקת מזון אסור
6. פרסום הרכב המזון המסופק בצהרון
7. תחילה
תוספת ראשונה
תוספת שנייה
תוספת שלישית
תוספת רביעית
תוספת חמישית
תוספת שישית
תוספת שביעית