תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), התשע"ח-2017 1 בתוקף סמכותי לפי סעיפים 3, 138(1) ו–(2) ו–312 לחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), התשע"ו-2015 (להלן - החוק), ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה: |
2. בתקנות אלה - |
3. (א) יצרן או יבואן של מזון ארוז מראש יסמנו בהתאם לתקנות אלה. (ב) הוראת תקנת משנה (א) לא תחול לגבי אלה: (2) תבלין; (3) קפה; (4) תה; (5) צמח מיובש להכנת משקה בחליטה; (6) שמרים; (7) אבקת אפייה; (8) ממתיק שולחני (Tabl etop Sweetener); לעניין זה, (9) תמצית מאכל וצבע מאכל; (10) חומר גלם לייצור מזון בתעשייה; (11) דוגמאות מזון המשמשות לצורכי מחקר ופיתוח ואינן מיועדות למכירה. (ג) הוראת תקנת משנה (א) לא תחול לגבי יחידות מזון ארוזות מראש שהיצרן ארז אותן יחדיו באריזה כוללת בטרם שיווקן והמיועדות לשיווק קמעונאי באריזה הכוללת בלבד, אם באריזה הכוללת מתקיימים כל אלה: (1) היא אריזה סגורה כהגדרתה בתקנות בריאות הציבור (מזון) (סגירה של אריזות מזון), התשנ"ג-1992; (2) היא מסומנת לפי הוראות תקנות אלה וגם במילים "למכירה רק באריזה זו" שיהיו מודגשות, באותיות הניתנות לקריאה בנקל, שאינן ניתנות למחיקה או להפרדה ושגודלן לא יפחת מהגודל המזערי הנדרש לעניין סימון שם המזון בת"י 1145. (ד) ארז יצרן באריזה שקופה מספר יחידות מזון ארוזות מראש, למעט יחידות מזון הפטורות מסימון בסמלי המזון האדומים לפי הוראת תקנת משנה (ג)(2), לא תחול לגבי האריזה השקופה הוראת תקנת משנה (א) אם התקיימו כל אלה: (1) על יחידות המזון שבאריזה סומנו הסימונים החלים עליהן לפי תקנות אלה; (2) ניתן לקרוא מבעד לאריזה השקופה, בנקל ובאופן ברור את הסימונים כאמור בפסקה (1). (ה) יצרן או יבואן שבחר לסמן מזון הפטור מהוראות תקנות אלה, כולן או חלקן, בפריט מפריטי הסימון התזונתי שחלה לגביו חובת סימון לפי תקנות אלה, יסמן את המזון בכל פריטי הסימון התזונתי שחלה לגביהם חובה כאמור. |
6. (א) הוראות תקנה 4(א)(7)(א) לעניין סימון מספר כפיות הסוכר ותקנה 5 לעניין סימון בסמלי המזון האדומים לא יחולו לגבי מזונות אלה: (1) תוסף תזונה; (2) תרכובת מזון לתינוקות; (3) מזון ייעודי; (4) מזון המורכב מרכיב אחד בלבד, מזון כאמור שלפי חקיקת המזון יש להוסיף לו ויטמינים או מינרלים, ומזון המורכב מרכיב אחד בלבד שהוסף לו תבלין או חומר טעם וריח, אחד, שמותר להוסיפו לפי חקיקת המזון, ובלבד שאין בהוספה כדי לשנות את ערכו התזונתי של המזון או את מהות המזון; (5) מזון שנארז בידי יצרן בטרם שיווקו, באריזות שאינן מיועדות לשיווק קמעונאי; (6) אבקת תיבול ותערובת תיבול ואבקות או תערובות המכילות תמציות תבלינים; לעניין זה - (7) משקה משכר; (8) מלח ותחליף מלח עם תכולת נתרן מופחתת המיועד לשימוש במזון במקום מלח; (9) שמני מאכל צמחיים ובלבד שהם עומדים בהוראות ת"י 216 ושמן זית ובלבד שהוא עומד בהוראות ת"י 191. (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א)(4) ובתקנת משנה (א)(9), הוראות תקנה 5 יחולו על שמן דקל ושמן קוקוס המורכבים מרכיב אחד בלבד וכן על תערובות המכילות שמן דקל או שמן קוקוס או שמנים כאמור המכילים תוספות כלשהן. (ג) הוראות תקנה 5 לא יחולו לגבי מזונות אלה: (1) תרכובת מזון לפעוטות; (2) יחידת מזון ארוזה מראש ששטח קדמת האריזה שלה, המחושב כאמור בתקנה 9(2), אינו גדול מ–25 סמ"ר. |
7. (א) נוסף על הוראות תקנה 4, רשאי יצרן או יבואן לסמן ויטמינים ומינרלים מבין אלה המפורטים בחלק ב' בתוספת השנייה, כמפורט שם, ובלבד שכמויותיהם במזון אינן נמוכות מן הכמויות המפורטות בתוספת השלישית. (ב) יצרן או יבואן לא יכלול בסימון המזון, למעט ברשימת הרכיבים שהוא חייב לסמן לפי ת"י 1145, התייחסות לוויטמינים ומינרלים מבין אלה המפורטים בחלק ב' של התוספת השנייה, אלא אם כן כמויותיהם במזון אינן נמוכות מהכמויות המפורטות בתוספת השלישית, והן סומנו כאמור בתקנת משנה (א). (ג) על אף האמור בתקנות משנה (א) ו–(ב), יצרן או יבואן של תרכובת מזון לתינוקות, תרכובת מזון לפעוטות או מזון ייעודי, יסמן את כמות הוויטמינים והמינרלים בהם, כמפורט בחלק ב' בתוספת השנייה, בכל כמות שהיא. |
8. (א) הסימון התזונתי המפורט בתוספת השנייה יסומן על אריזת המזון במקום בולט לעין, בטבלה ממוסגרת, בשפה העברית ובסדר כמצוין בתוספת השנייה. (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), אם האריזה קטנה מכדי לאפשר סימון תזונתי בטבלה כאמור, הוא יסומן בשורה או בשורות, לפי העניין. (ג) האותיות והספרות בסימון התזונתי יהיו בגודל כמפורט להלן: (1) לגבי פריטי הסימון שבחלק א' בתוספת השנייה - 120% מהגודל המזערי הנדרש לעניין סימון רכיבים בת"י 1145, ואולם לגבי יחידת מזון ארוזה מראש ששטח קדמת האריזה שלה, המחושב כאמור בתקנה 9(2), אינו גדול מ–25 סמ"ר - בגודל המזערי הנדרש לעניין סימון רכיבים בת"י 1145; (2) לגבי פריטי הסימון שבחלק ב' בתוספת השנייה - בגודל המזערי הנדרש לעניין סימון רכיבים בת"י 1145. (ד) האותיות והספרות בסימון התזונתי של האנרגיה המסומנת בקלוריות, חומצות השומן הרוויות, הנתרן, הסוכרים ומספר כפיות הסוכר, כאמור בחלק א' בתוספת השנייה, יהיו מודגשות. |
9. סמלי המזון האדומים (בתקנה זו - הסמלים) יהיו בקדמת האריזה, למעט ביחידת מזון ששטח קדמת האריזה שלה אינו גדול מ–25 סמ"ר שסימונה בסמלי המזון האדומים, ככל שסומנו, יכול שלא יהיה בקדמת האריזה, והכול באופן בולט לעין, וכמפורט להלן: (1) הסמלים יהיו זהים בצורתם, לרבות הטבעת, האיורים שבהם, אותיותיהם והדגשותיהן, וביחסי הגודל בין מרכיביהם, לאלה שבתוספת הראשונה; (2) קוטר הסמלים יותאם לשטח קדמת האריזה; לעניין זה, שטח קדמת האריזה יחושב כמפורט להלן: (1)2 באריזה מרובעת - כל שטח קדמת האריזה בלא שטח ההלחמות; (ב) באריזה גלילית או דומה לגליל- 40% ממכפלת גובה הגליל בהיקף הגליל; (ג) באריזה שאינה כאמור בפסקאות משנה (א) ו–(ב) - 40% מכלל שטח האריזה בלא שטחי המכסה, התחתית, צוואר וקימורים בחלקים העליונים והתחתונים של האריזה; ואולם אם צורת האריזה מצביעה בבירור על הצד שהוא קדמת האריזה - כל שטחו של אותו צד; (3) יחס הקוטר של הסמל לשטח קדמת האריזה יהיה כמפורט בפסקאות משנה (א) עד (ו) להלן: (א) אם שטח קדמת האריזה אינו עולה על 40 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 15 מ"מ לפחות; (ב) אם שטח קדמת האריזה עולה על 40 סמ"ר ואינו עולה על 60 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 18 מ"מ לפחות; (ג) אם שטח קדמת האריזה עולה על 60 סמ"ר ואינו עולה על 100 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 20 מ"מ לפחות; (ד) אם שטח קדמת האריזה עולה על 100 סמ"ר ואינו עולה על 200 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 25 מ"מ לפחות; (ה) אם שטח קדמת האריזה עולה על 200 סמ"ר ואינו עולה על 300 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 30 מ"מ לפחות; (ו) אם שטח קדמת האריזה עולה על 300 סמ"ר, קוטר הסמל יהיה 35 מ"מ לפחות; (4) צבע הטבעת והאיור שבסמלים יהיה פרוצס 0c ,95m ,100y ,0k, או אדום פנטון 485 וצבע האותיות, הרקע לאיור וקווי המיתאר החיצוניים יהיו לבנים; (5) הצגת שניים או שלושה סמלים תהיה כמפורט להלן: (א) הסמלים יהיו ברצף מאוזן או מאונך, וצירוף של שלושה סמלים יכול להיות גם פינתי, הכול כפי שמובא באיורים שבתוספת הרביעית; (ב) הסמלים יהיה צמודים זה לזה כך שתהיה חפיפה בין קווי המתאר הלבנים החיצוניים, כפי שמובא באיורים שבתוספת הרביעית. |
10 . (א) הערך הקלורי יבוטא ביחידות של קילוקלוריות ויסומן, לצד מספרן, במילים "אנרגיה (קלוריות)". (ב) חישוב הערך הקלורי ייעשה לפי הכמויות בפועל של הפריטים שלהלן, ולפי מקדמי המרה כמפורט להלן: (1) חלבונים - 4 קילוקלוריות לגרם; (2) פחמימות (למעט רב–כוהליים ולרבות גליצרול) - 4 קילוקלוריות לגרם; (3) שומנים - 9 קילוקלוריות לגרם; (4) רב–כהליים, למעט אריתריטול (E968 ) - 2.4 קילוקלוריות לגרם; אריתריטול (E968 ) - 0 קילוקלוריות לגרם; (5) חומצות אורגניות - 3 קילוקלוריות לגרם; (6) כהל אתילי (אתנול) - 7 קילוקלוריות לגרם; (7) סיבים תזונתיים - 2 קילוקלוריות לגרם. (ג) הערך הקלורי יעוגל לקלוריה השלמה הקרובה. |
11 . (א) כל פריטי הסימון התזונתי יחושבו ויסומנו ל–100 גרם מזון מוצק או ל–100 מיליליטר מזון נוזלי, בהתאם ליחידות המשקל או הנפח שלפיהן מסומן המזון; סומן המזון ביחידות משקל וכן ביחידות נפח, יחושבו פריטי הסימון התזונתי ביחידות משקל. (ב) אם לשם הכנת המזון לצורך צריכתו יש להוסיף לו מים או נוזל אחר, יסומן המזון, נוסף על הסימון כאמור בתקנת משנה (א), גם ל–100 גרם מזון מוצק או ל–100 מיליליטר מזון נוזלי, לפי מצב הצבירה של המזון שהוכן בהתאם להוראות ההכנה המסומנות; אם בהוראות ההכנה ניתנו מספר חלופות, יסומן המזון לכל אחת מן החלופות. (ג) במזון כאמור בתקנת משנה (ב), הסימון בסמל המזון האדום יהיה על פי הערכים המפורטים בטורים ב' ו–ג' בתקנה 5 לפי מצב הצבירה של המזון כשהוא מוכן לאכילה לאחר הכנתו בהתאם להוראות ההכנה שסומנו; אם בהוראות ההכנה ניתנו מספר חלופות ונדרש סימון בסמל המזון האדום לגבי אחת או יותר מהן, יסומן המזון בסמל המזון האדום. (ד) אם סומן משקל המזון לאחר סינון, ייעשה הסימון התזונתי לפי המשקל לאחר סינון, בציון המילים "לאחר סינון". |
12 . המנהל רשאי לדרוש ביצוע בדיקות במעבדה בישראל או במעבדה שאושרה או הוכרה על ידי אחד הגופים כאמור בסעיפים 42(ב) או 52(ב)(2) לחוק, לצורך בדיקת סימון המזון לפי תקנות אלה; היצרן או היבואן של המזון, לפי העניין, יישא בהוצאות הבדיקה וישלמן במישרין למעבדה, בין אם נטל בעצמו את הדגימה לפי דרישת המנהל ובין אם היא ניטלה בידי מפקח. |
13 . שיעורם בפועל של פריטי הסימון התזונתי לא יפחת מ–80% מהכמות המסומנת ולא יעלה על 120% ממנה, או משיעורים שנקבעו לפי חקיקת המזון. |
14 . משווק לא ימכור יחידת מזון ארוזה מראש מתוך אריזה כוללת כמשמעותה בתקנה 3(ג) אשר סומנה במילים "למכירה רק באריזה זו". |
15 . העדר חובה לסימון מזון ארוז מראש לפי הוראות תקנות אלה לא יהווה, כשלעצמו, הצדקה להצגה של המזון כבריא, מומלץ, מאושר בידי משרד הבריאות או עומד בדרישותיו. |
16 . הוראות תקנות אלה באות להוסיף על הוראות אחרות בדבר חובות סימון בחקיקת המזון. |
17 . תקנות בריאות הציבור (מזון) (סימון תזונתי), התשנ"ג-1993 - בטלות. |
18 . (א) תחילתן של תקנות אלה ביום ד' בטבת התש"ף (1 בינואר 2020) (להלן - יום התחילה). (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א) לעניין מזון שיוצר או יובא בתקופה של 12 חודשים מיום התחילה, יקראו את האמור בטבלה שבתקנה 5 כך:
(ג) תקנות אלה לא יחולו על מזון שיוצר או יובא לפני יום התחילה. (ד) לעניין תקנה זו, מועד יבוא מזון הוא יום מתן תעודת השחרור מתחנת הסגר. |
(תקנות 4, 7 ו–8) פריטי הסימון התזונתי חלק א'
* כפי שנקבע לפי תכולת השומן הרווי המבוטאת כטריגליצריד ** סימון רשות *** לא יסומן אם כמות הרב–כהליים פחותה מ–0.5 גרם ב–100 גרם או ב–100 מיליליטר מזון
** סימון רשות חלק ב'
|
(תקנה 7)
|