שלח לחבר
דף הבית > חדשות משפטיות > מומחית מס: קיבלתם הנחת סלב ולא דיווחתם? אל תחכו שרשויות המס ידפקו בדלת

חדשות

מומחית מס: קיבלתם הנחת סלב ולא דיווחתם? אל תחכו שרשויות המס ידפקו בדלת, צילום: צילום: Getty images Israel
מומחית מס: קיבלתם הנחת סלב ולא דיווחתם? אל תחכו שרשויות המס ידפקו בדלת
20/12/2015, ליאור שדמי שפיצר

על רקע החקירה המתוקשרת של בר רפאלי, מסבירה עו"ד קרן זרקו זמיר באילו מקרים הנחות סלב חייבות בדיווח לרשות המסים, וממליצה למפורסמים שקיבלו מתנות או הנחות משמעותיות לפנות לייעוץ משפטי במטרה לשאת ולתת עם רשויות המס, אפילו בהליך אנונימי, ולחסוך קנסות במאות אלפי שקלים

התקשורת סערה לאחרונה סביב חקירתה של הדוגמנית בר רפאלי על הנחות שונות שקיבלה ברכישת מוצרים ונכסים, ומתנות שקיבלה ממותגים רבים שניסו לקדם שמם באמצעותה, בנוהל המכונה "הנחות סלב". לדברי עו"ד קרן זרקו זמיר, העוסקת בהגנה על חשודים בהעלמות מס והלבנת הון, תחום המתנות הניתנות למפורסמים שנוי במחלוקת, וההאשמות עשויות להיות מגוונות, בהקשר לדיווחים של אותם מפורסמים לרשויות המס.

 

לקבלת עדכוני חדשות, פסיקה וחקיקה ישירות למייל, לחץ כאן

 

"מבלי להתייחס לפרשה הנוכחית, ככלל, הנחת סלב שלא מדווחת עלולה לגרור עמה שורה של עבירות מס – שבבוא היום עלולים אותם מפורסמים לתת עליהן את הדין" אומרת עו"ד זרקו זמיר.

"על כל הנחה משמעותית, או מתנה בסכומים גדולים הניתנים עבור שירותים מצד הרוכש, ואשר מתבטאים בעשרות אלפי שקלים ויותר, יש לדווח לרשויות המס" מסבירה עו"ד זרקו זמיר. לדבריה, במקרים אלה, רשויות המס מבקשות לגבות מסים כדוגמת מס רכישה, על פי שווי שוק הנכסים, ולא על פי מחיר העסקה בפועל, וזאת כמובן, רק כאשר קיים הפרש משמעותי בין השניים. 

לדברי עו"ד זרקו זמיר, הרשעות בעבירות מסים מלוות לא רק בהחזר הפרשי המסים שלא שולמו, אלא גם בקנסות כבדים, ולעיתים גם בעונשי מאסר. "אני ממליצה למפורסמים אשר קיבלו מתנות או הנחות סלב משמעותיות בעבר לפנות לייעוץ משפטי, מפני שיש דרכים לשאת ולתת עם רשויות המס – אפילו בצורה אנונימית, ולערוך גילוי מרצון שעשוי לחסוך לאותם מפורסמים קנסות במאות אלפי שקלים, רישום פלילי והתבזות ציבורית".

הנחות משמעותיות תמורת שירותים

"רבים אינם יודעים זאת, אך מחירי עסקות שכוללים בתוכם הנחות משמעותיות תמורת שירותים, המצטברים לסך עשרות אלפי שקלים או יותר, חייבות בדיווח לרשויות המס" אומרת עו"ד זרקו זמיר. לדבריה, מפורסמים לא מעטים אשר הגיעו אל משרדה בעבר טענו כי דיווחו על העסקאות לרשויות המס, וטענו שכלל לא העלימו מס. רשויות המס אומרות למפורסמים כאלה – תקשיב לנו ידידי, ייתכן שיזם הנדל"ן רצה לתת לך הנחה גדולה, ואפילו להפסיד עליך כספים. אותנו זה לא מעניין. אנחנו מעוניינים לקבל את החלק שלנו בעיסקה – כלומר מס רכישה על פי המחירים של הדירות באותו אזור".

לכאורה, מדובר בדרישה לא הוגנת, אך לדברי עו"ד זרקו זמיר, רשויות המס מניחות שלעסקאות האלה, בייחוד כאשר הן נעשות בין אנשים שאינם קרובי משפחה – יש גם ערכים נוספים שלא דווחו. כך למשל, כאשר אדם מפורסם רוכש דירה בפרויקט בניה חדש ומוכן לחשוף זאת בתקשורת, הוא למעשה מעניק פרסום חינם, ששוויו מאות אלפי שקלים ואף מיליוני שקלים ליזם שהעניק לו את הדירה בהנחה. למעשה מדובר פה בעיסקת ברטר, אשר גם היא חייבת בדיווח ובתשלום מסים כדין.

על כל הנחה שמקבלים צריך לדווח?

"בשום אופן לא. אבל אם תמורת ההנחה ניתן שירות ברור מטעם הסלב, אזי מדובר בעסקת ברטר לכל דבר ועניין. במקרים כאלה עולות על פני שטח שתי בעיות: ברכישת דירה לדוגמא, המפורסם אמור היה לדווח על ההנחה כהכנסה מעסקיו, וכמו כן, היה צריך לשלם את מס רכישה באופן מלא – כלומר על פי שווי שוק הדירה".

ומה לגבי מתנות הניתנות למפורסמים?

"בפרקטיקה המקובלת נערכים במקרה זה שני מבחנים: מבחן הציפיה ומבחן המהותיות. כאשר המתנה מהותית, כלומר בעלת ערך רב, היא תעורר את עניינה של רשות המסים. לא מדובר במתנות קלות ערך. כמו כן, רשות המסים תצטרך להוכיח סבירות של ציפיה לקבלת המתנה.. כך, אם מצופה מהמפורסם לתרום את שמו ואת תמונותיו לקמפיין פרסומי, אזי מדובר במתנה שיש עימה רווח לשני הצדדים – ויש לדווח עליה ככזו".

גילוי מרצון אנונימי

"מבלי להתייחס לפרשייה הנוכחית, ידועים מקרים שבהם הצדדים דיווחו לרשויות המס על גובה עיסקה פיקטיבי – אשר לא משקף את ההנחה האמיתית שניתנה" אומרת עו"ד זרקו זמיר. לדבריה, הדבר מהווה עבירה חמורה על שורה ארוכה של חוקים, בהם סחר בחשבוניות פיקטיביות ואי דיווח אמת לרשויות המס. "כאשר רשויות המס מגלות העלמות מס, הן פותחות בחקירה ואז עומדות פעמים רבות מול הנאשם שתי ברירות – להודות בהעלמותיו ולשלם כופר, אשר כולל את סך ההעלמות בתוספת קנסות כבדים, או לעמוד לדין. במקרה של הרשעה, על הנאשם יהיה להחזיר את הכספים שהעלים, בתוספת ריבית וקנסות כבדים, וייתכן שיושתו עליו עונשי מאסר או עבודות שירות".

עו"ד זרקו זמיר מדגישה כי חוקי המס מיטיבים מאד עם אנשים אשר חושפים מיוזמתם כספים שלא דווחו. לדבריה, במסגרת של גילוי מרצון, מבטיחות רשויות המס שלא לפתוח נגד המעלימים הליכים פליליים, לא להטיל עליהם קנסות ולפטור אותם מריביות שונות. כמו כן, קיים הליך של גילוי מרצון אנונימי, במסגרתו הנישום לא חושף את זהותו, ויכול לקבל מרשויות המס הערכה מדויקת כמה כספים יידרש להחזיר להן, אם יבחר לחשוף את העלמותיו. "מדובר בהליך מאד בטוח המאפשר לנישומים לבחור האם להמשיך ולחיות בפחד מפני נקישה בדלת של רשויות המס, או להצהיר על הכספים שלא דווחו לשאת בעלויות המס האמתיות שהיו אמורות לעבור לרשויות המס" אומרת עו"ד זרקו זמיר. לדבריה, אין המדובר רק בנכסים ובמתנות שניתנו בישראל, אלא גם בכספים, ובחשבונות בנק לא מדווחים בחו"ל – שניתן להכשיר אותם בדיעבד במסגרת גילוי מרצון.

 

לקריאה נוספת, ראו:

 

הזדמנות נוספת לבעלי הון לא מדווח: הוארך נוהל גילוי מרצון של רשות המסים

 

גילוי מרצון: רשות המסים קוראת לישראלים לחשוף את ההון השחור ולהימנע מהליכים

הרשמה לניוזלטר
באפשרותכם להירשם לניוזלטר תקדין ולהתעדכן באופן יומי בחדשות המשפטיות החמות ביותר, בתקצירי פסקי הדין החשובים ביותר שניתנו לאחרונה, בעידכוני החקיקה ובעוד מידע חשוב. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את כתובת הדוא"ל שלכם ותקבלו את הניוזלטר לתיבת הדואר שלכם.
הרשם עכשיו
תקדין
/HashavimCmsFiles/images/banners/banner-commit2022.jpg
17 | S:70
קומיט וכל טופס במתנה